Erste Ligában akar szerepelni a Progym

Gergely Imre 2018. január 18., 09:46

A jégkorong Erste Ligához csatlakozás tervéről tárgyalnak pénteken Budapesten a Gyergyószentmiklósi Progym vezetői a Magyar Jégkorongszövetség és a bajnokság elöljáróival. A nemzetközi sorozatban való szereplés eddig álom volt, mostantól konkrét cél.

Goga Attila, Kopacz Zoltán és Nagy Csaba is bizakodó az Erste Ligában való indulás szempontjából Fotó: Gergely Imre

Kopacz Zoltán klubelnök Goga Attila és Nagy Csaba társaságában tartott sajtótájékoztatót szerdán. Az, hogy ez a két játékos jelen lehetett, egy olyan fejleménynek az eredménye, ami alaposan meghatározhatja a gyergyószentmiklósi jégkorong jövőjét – fogalmazott Kopacz.

Kifejtette, múlt nyári közgyűlésén a Progym tiszteletbeli elnöki tisztséget adományozott Barti Tihamérnak, a megyei önkormányzat alelnökének. Minden jel szerint Barti ezt nem egyszerű megtiszteltetésnek, hanem feladatnak tekintette.

Ennek eredménye, hogy az ő kezdeményezése, kapcsolatai révén egy Magyarországon élő, de székelyföldi, gyergyói gyökerekkel rendelkező vállalkozói csoport állt támogatóként a piros-fehérek mellé.

Ők – Balázs Attila, Laczkó Géza, Ilyés Sándor és Fülöp Károly – biztosították az anyagi hátteret ahhoz, hogy Goga Attila és Nagy Csaba újra piros-fehérben szerepelhessen. A Progym évek óta szerette volna ezt elérni, de a szűkös költségvetés miatt túl megterhelő lett volna a klubnak.

Több meccs, több motiváció

A Progym tovább szeretne erősödni, de ennek alapfeltétele, hogy a csapat az Erste Ligában játsszon – jelentette ki Kopacz Zoltán. Erre a két játékos is ráerősített. Nagy Csaba szerint az a tény, hogy ő és Goga Attila hazaigazoltak, más játékosok számára is jelzés lehet:

a Progym olyan csapat, ahol érdemes jégkorongozni.

De ahhoz, hogy további, valóban meghatározó játékosok érkezzenek a Progymhoz, látniuk kell: Gyergyóban hokizni nem visszalépés, hanem ugyanolyan kihívás, mint más, Erste Ligában szereplő csapatban jégkorongozni. 

A román bajnokság programja nem megfelelő. Néha túl sokat kell pihenni két meccs között. Archív Fotó: Gecse Noémi

Goga Attila hozzátette, számos fiatal, fejlődőképes játékosa van most is a Progymnak, de a jelenlegi körülmények közt a romániai bajnokságban nem lehetséges az előrelépésük. Hiába edzenek naponta kétszer vagy háromszor, a meccshiány akkor is érződik.

A román bajnokság programja sem jó, több hét is eltelik két mérkőzés között, és mire meccsritmusba lendülnének, már lehet, hogy késő, és vereséget eredményez.

Csak a romániai bajnokságban szerepelve azt sem tudja kihozni magából a csapat, a játékosok, amire igazán képesek, nemhogy fejlődjenek – derült ki az elhangzottakból. Ilyen meccsszámmal csak ennyit lehet elérni, amennyit a Progym elért az elmúlt években – tette hozzá Goga.

Ő és Nagy Csaba is leszögezte: bajnoki címet, kupát szeretnének nyerni a piros-fehér mezben, ezért tértek haza, ezért szeretnék a fejlődést látni a csapatnál.

Nem csak játékosok kellenek

Habár ez a cél, de még korai lenne kijelenteni, hogy a 2018–2019-es szezonban biztosan az Erste Ligában játszanak a piros-fehérek – szögezte le Kopacz Zoltán. Számos feltételnek kell még teljesülnie. A pénteki találkozón már látható lesz, hogy miként fogadják Budapesten a csatlakozási szándékot.

Ha sikerül elérni céljukat, meg kell erősíteniük a játékoskeretet is Fotó: Gecse Noémi

Nem elég a Progym elszántsága, ehhez a Magyar Jégkorongszövetség és a jelenlegi liga tagjainak pozitív hozzáállása is szükséges. A pénteki megbeszélést az első lépésnek tekinti a Progym vezetése az Erste Liga felé.

Természetesen nemcsak Budapesten kell fogadókészség legyen, hanem itt, Gyergyószentmiklóson is sok mindenben változásra lesz szükség, és ebből a játékoskeret megerősítése csak az egyik.

Az ismét egy lényeges szempont, hogy a valóban minőségi játékosok vagy edzők számára nem kihívás a romániai bajnokság, az Erste Ligában való szereplés esetén azonban még kevesebb pénzért is jönnének – vélekedett el Kopacz. Hozzátette, az említett négy vállalkozó mellett más lehetséges támogatókkal is komoly tárgyalások folynak, de itt ismét az Erste Ligában való szereplés a kérdés: ha a ligában játszik a csapat, akkor könnyebb támogatókat vonzani mellé.