Minden, amit tudni kell az adófizetésről Gyergyószentmiklóson

Pethő Melánia 2018. január 17., 21:20

Egyetlen adónem esetében sem történt változás a 2018-as évre vonatkozóan Gyergyószentmiklóson. Tudnivaló továbbá, hogy idén kapják meg a tavaly életbe lépett adókedvezményeket azok a jogosultak, akik időben kérvényezték ezt.

Adókat, illetékeket a Fürdő utcai épület pénztárában lehet fizetni Fotó: Gergely Imre

Helyi adókból és illetékekből 2017-ben valamivel több mint 7 millió 500 ezer lej folyt be Gyergyószentmiklós pénzügyi hivatalának kasszájába. Ez az összeg kevesebb mint fele a város saját jövedelmének, ami megközelíti a 16 millió 700 ezer lejt – tájékoztatta lapunkat a városháza szóvivője. Fórika Krisztina közölte,

az adófizetők többsége továbbra is személyesen keresi fel a polgármesteri hivatal pénzügyi osztályát, készpénzben törleszt, viszont egyre több a bankkártyás ügylet, tavaly mintegy ötszázan választották ezt a fizetési módot.

Az online kifizetés lehetőségét még nem sokan használják ki, 2017-ben körülbelül 80 személy alkalmazta ezt a módszert.

Megmaradtak a tavaly bevezetett kedvezmények

Fórika Krisztina emlékeztetett, a tavaly bevezetett adókedvezmények egyike a kisnyugdíjasokat érinti, ezt idén is kérvényezhetik a jogosultak.

Azon nyugdíjas területtulajdonosok, akiknek havi jövedelmük a minimálbér felénél kisebb, 50 százalékos adókedvezményt igényelhetnek a lakcímül szolgáló ingatlanjaikra. Akiknek valamivel több a nyugdíjuk, az országos minimálbér fele és a minimálbér közötti értékű, azok 25 százalékos kedvezményt kapnak.

Az önkormányzat megtartotta a szintén tavaly bevezetett, a természeti csapásokban kárt szenvedett ingatlanok adókedvezményét is, aminek mértéke 50 és 100 százalék közötti. Az épületek esetében energetikai hatékonyságnövelés esetén is adókedvezmény igényelhető.

Attól függően, hogy energetikai szempontból milyen fejlesztések történtek egy ingatlanon, az adókedvezmény 20-40 százalék közötti, amit három évig élvezhetnek a tulajdonosok.

Tavaly újdonságként írtunk arról, hogy többletadó róható ki azokra az ingatlanokra, amelyeknek homlokzata leromlott állapotban van, a szóvivő szerint ezt az eljárást egyetlen esetben sem alkalmazták Gyergyószentmiklóson.

Minden évben le kell tenni az igénylést

A szóvivő emlékeztetett, azok a személyek, akik kedvezményre jogosultak valamely adónem kapcsán, minden évben le kell tegyék igénylésüket az igazoló akták kíséretében. „Egyik évben kérik, másik évben megkaphatják. 2017-ben 53 kérést tettek le a pénzügyön, amelyek feljogosítják a kérelmezőket a 2018-as csökkentett adófizetésre” – közölte.

Március végéig jár a kedvezmény

Mint a korábbi években, idén is két részletben fizethető ki az éves adó. Az 50 lejnél kisebb értékű adókat, valamint a nagyobb összegek esetében az első félévi részletet március 31-ig, a második félévit szeptember 30-ig lehet törleszteni. A határidőket maghaladóan havi 1 százalékos kamat terheli az összeget. Ez évi 12 százalékos többletet jelent. Idén is lesznek kedvezmények.

Március 31-ig az egy összegben kifizetett épület, terület és gépjármű utáni adók esetében fizikai személyeknek 10 százalékos adókedvezmény jár, cégek esetében megmaradt a 6 százalékos adókedvezmény.

A Gyergyószentmiklósi polgármesteri hivatal adó- és pénzügyi-osztályán a következő program szerint várják a fizető ügyfeleket: hétfő, kedd, csütörtöki napokon 8-15 óra között, szerdánként 11.30-18.30 között, pénteki napokon 8-tól 13.30-ig.