Az „akasztottak erdeje” tüntetett Sepsiszentgyörgyön Tudose kijelentése ellen

Bíró Blanka 2018. január 17., 18:38

Autonómiát! – skandálta szerda délután a mintegy 150 fős tömeg Sepsiszentgyörgy főterén válaszul arra, hogy Mihai Tudose azóta lemondott miniszterelnök akasztással fenyegette meg a székelyeket.

Fotó: Toró Attila/sepsiszentgyorgy.info

A Sepsiszéki Székely Tanács által szervezett tiltakozó megmozdulásra

a szakadó eső ellenére kivonultak, székely zászlókat lobogtattak a sepsiszentgyörgyiek.

Gazda Zoltán a Sepsiszéki Székely Tanács elnöke így köszöntötte őket:

Tisztelt akasztottak erdeje!

Fotó: Toró Attila/sepsiszentgyorgy.info

Elmondta, okafogyottá válhatott volna a tüntetés Mihai Tudose lemondásával, ám

egy hét telt el azóta, hogy akasztással fenyegette meg a székelyeket, és azóta sem kért bocsánatot senki, „nem fortyant fel az EU”.

Sánta Imre bikfalvi református lelkész olvasta fel azt a Klaus Johannis államfőnek címzett petíciót, amit az Államelnöki Hivatal mellett a prefektúrára is benyújtanak, de minden hazai és nemzetközi fórumon nyilvánosságra hoznak.

Eltelt egy hét azóta, hogy Románia miniszterelnöke, Mihai Tudose a székely zászló használatáért akasztással fenyegette meg a székelységet. Ezalatt a hét nap alatt, sem Ön, sem más állami intézmény nem határolódott el a nemzeti gyűlölködésre uszító kijelentéstől. Sem az Ön, sem más állami intézmények felelősségét nem csökkenti Mihai Tudose lemondása!

– áll a petícióban. Rámutatnak, hogy elégedetlenek az államfő passzivitásával, és közönyével, ami a székelység és a román többség közötti természetes légkör fenntartásában tanúsít.

Fotó: Toró Attila/sepsiszentgyorgy.info

Figyelmeztetik az elnököt, hogy

a román sajtóban felerősödtek a magyarellenes, szélsőséges hangok, és hogy a politikai válságok nem helyettesítik a sikerélményeket, ám neki szerepet kell vállalnia, hogy a frusztrációk ne alakuljanak a nemzeti gyűlölet megnyilvánulásává.

Kovács István unitárius lelkész áldásával, a magyar és a székely himnuszok eléneklésével zárult a félórás tüntetés.