A magyar festészet remekműveit állítják ki a Haberstumpf-villában

Veres Réka 2018. január 17., 17:21

Majdnem félszáz alkotás érkezett a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumba, ahol teljes gőzzel készülnek A magyar festészet remekművei – Válogatás a Kultúrpalota kincseiből című kiállításra. A tárlatot szombaton 18 órától nyitják meg.

Fotó: Barabás Ákos

Negyvenegy festmény és három szobor érkezett szerdán délben a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumba a marosvásárhelyi Kultúrpalotából. A hirtelen téliessé vált időjárási körülmények közt tették meg az utat azok a 19–20. századi alkotások, amelyek szombat délután hat órától április 15-éig lesznek megtekinthetők a Haberstumpf-villában. Miklós Zoltán múzeumigazgató elmondta, lehetőségeikhez mérten

idén is valós kulturális értékeket tárnának a közönség elé, ezért döntöttek úgy, hogy a magyar kultúra napja alkalmából kimondottan a neves magyar képzőművészek munkáit hozzák el.

Fotó: Barabás Ákos

Nagy alkotások nagy alkotóktól

Berze Imre, a kiállítás kurátora negyvennégy festményt választott ki a Maros Megyei Múzeum Bernády-gyűjteményéből.

Az alkotások több mint száz éve, 1913-ban kerültek a budapesti Szépművészeti Múzeum anyagaként Marosvásárhelyre, az egykori polgármester, Bernády György által alapított városi képtárba.

A trianoni döntést követően azonban a kölcsönkért alkotások a román állam tulajdonába kerültek, így maradtak a Kultúrpalotában, ahol egy részük állandó tárlaton volt látható, a többi pedig a raktárban hevert. A gyűjteményből reprezentatív műveket választott ki a kurátor, számos neves magyar festő munkája juthat így a székelyudvarhelyi közönség elé. Miklós Zoltán elmondta,

a festményekből eddig csak Magyarországra kölcsönöztek, a Haáz Rezső Múzeum az első erdélyi helyszín, ahova „látogatóba” jönnek a remekművek.

Fotó: Barabás Ákos

Az alkotások a tizenkilencedik század második felében, a huszadik század elején készültek, a romantika, realizmus, valamint a szecesszió stílusában – avatott be Berze Imre. A kurátor egyebek közt portrékat, tájképeket, zsánerjeleneteket, illetve történelmi tematikájú alkotásokat választott ki, olyan neves alkotók munkáit, mint Munkácsy Mihály, Feszty Árpád, Lotz Károly, Magyar Mannheimer Gusztáv, Barabás Miklós, Ferenczy Károly, Fényes Adolf, Mendlik Oszkár, Stróbl Alajos, Gyárfás Jenő, Paál László, Tornai Gyula, Vida Árpád, Vaszary János, Zemplény Tivadar, Béli-Vörös Ernő, Bihari Sándor, Zichy István, Bordi András, Brodszky Sándor, Csánky Dénes, Deák-Ébner Lajos, Éder Gyula, Edvi Illés Aladár, Eisenhuth Ferenc, Hegedűs László, Jendrassik Jenő, Kalivoda Katalin, Kallós Ede, Kandó László, Kárpáthy Rezső, Liezen-Mayer Sándor, Markó Ferenc, Náray Aurél, Paczka Ferenc, Pataki László, Pállik Béla, Pállya Celesztin, Poll Hugó, Tölgyessy Artúr, Valentiny János és Zombori Lajos.

Nagyméretű képeket lehet szombattól látni. Nagy hatással volt rám, amikor középiskolásként láttam az anyagot, remélem, a látogatókat is lenyűgözi majd

– fogalmazott a kurátor. Elárulta továbbá, hogy hosszú folyamat volt a kiválasztás, hiszen a gyűjteményben sok régi, sérülékeny darab van, amelyeket nem lehet szállítani, illetve

olyan nagyméretű alkotások is voltak, amelyek nem fértek volna be a Haberstumpf-villába, de így is sikerült olyan különlegességeket elhozni, amelyek az összes termet megtöltik.

Fotó: Barabás Ákos

Tárlatmegnyitó szombaton

Több ponton kapcsolódik a tárlat a magyar kultúra napjához, mivel ezek az alkotások egykor a budapesti múzeum gyűjteményébe tartoztak, ezért a kiállítást szombaton 18 órakor Szücs György, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgató-helyettese fogja megnyitni a Haberstumpf-villában – mondta el Miklós Zoltán. A vendégeket Orbán Árpád, Székelyudvarhely alpolgármestere köszönti, majd beszédet mond Lukács Bence Ákos, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának konzulja és Soós Zoltán, a Maros Megyei Múzeum igazgatója, valamint fellép a Duo Valsette.

Fotó: Barabás Ákos