Ezt csinálták a Hargita megyei csendőrök 2017-ben

Veres Réka 2018. január 15., 23:07

Több ezer akciója volt tavaly a Hargita Megyei Csendőr-felügyelőségnek. Fejlesztéseket terveznek az eredményesebb munkáért, ennek érdekében kommunikációs eszközöket szereznek be idén, valamint hatékonyabbá tennék bevetéseiket is.

A csendőrök a csíksomlyói búcsún is szolgálatot teljesítettek. Archív Fotó: Hargita Megyei Csendőr-felügyelőség

Összesen 630 alkalommal felelt a rendfenntartásért a Hargita Megyei Csendőr-felügyelőség sport, kulturális és vallási eseményeken, továbbá 8443 akcióban vettek részt a közrend fenntartásáért, 98 alkalommal pedig közbe is kellett avatkozniuk a rend fenntartása érdekében – tájékoztatnak a szerkesztőségünknek is elküldött közleményben a csendőrök.

Az intézmény statisztikája szerint 2016-ban 4565 csendőr vett részt a műveleteken, míg tavaly csupán 3857, de a bevetések száma is csökkent: két éve 813 akción vettek részt, míg tavaly csak 630-on.

1122 alkalommal rakományszállítás felügyeletét biztosították, 536 alkalommal pedig közös megbízatásokon vettek részt. Megbízatásaik alatt

összesen 66 bűncselekményt állapítottak meg és 57 elkövetőt azonosítottak, emellett 1797 szankciót róttak ki, melyek közül 1111 volt pénzbírság, több mint 352 ezer lej értékben.

A rendőrséggel közösen végzett éjszakai járőrözéseken összesen

184 bűncselekményt és 153 elkövetőt azonosítottak, továbbá 52 bírósági elfogatóparancsot kiviteleztek.

Tizenkét alkalommal pedig a bevándorlási osztály Hargita megyei képviselőivel végeztek műveleteket, hogy megfékezzék az illegális bevándorlást, valamint a migránscsempészetet.

Nincs eszközük a csendőröknek a medvetámadások megfékezésére. Archív Fotó: Hargita Megyei Csendőrfelügyelőség

A szakmai felkészítés mellett az intézmény vezetőségének célja, hogy pozitívabb kép alakuljon ki egységükről, ezért olyan programokat szerveznek, melyek révén közvetlen kapcsolatba lépnének a helyi közösségekkel. Az egyik hiányosság, amire az összesítésben rámutattak, hogy

nincsenek eszközeik az állat-, főként a medvetámadások kezelésére.

Kilátások 2018-ra

A belügyminisztérium elitfegyvere a román csendőrség – írják a közleményben. 2018-ban úgy tervezik, hogy a műveleti tevékenység hatékonyságát növelni fogják, ezért egyebek közt

céljuk javítani a rendfenntartó és közbiztonsági akciókon, növelni a bevetési kapacitást, valamint nagyobb hangsúlyt fektetnének a bűnügyek megelőzésére.

Egyebek mellett célkitűzésként azt jelölik meg, hogy az 1918-as gyulafehérvári román nemzetgyűlés századik évfordulója alkalmából szervezett rendezvényekbe aktívan bekapcsolódnak.