Megújul a Tamási Áron Gimnázium épülete, kézilabda-akadémia létesül Székelyudvarhelyen a magyar kormány támogatásából

Veres Réka 2018. január 14., 16:57

Két és félmilliárd forint támogatást kapott a magyar kormánytól Székelyudvarhely arra, hogy kulturális, egyházi és sport téren végezzen fejlesztéseket. Ekkora összegű segítséget még sosem kapott a város.

Fotó: Haáz Sándor

„Úgy lelkiekben, mint intézményeiben megújítjuk Székelyudvarhelyt – ígértem ezelőtt másfél éve.

Ma elmondhatjuk, hogy az anyaországgal ápolt kiváló kapcsolatnak köszönhetően egy új utat vettünk célul

– mondta Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere a vasárnap délután tartott sajtótájékoztatón, amelyen Soltész Miklossal, Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárával együtt jelentették be, hogy

a magyar állam 2,5 milliárd forinttal, azaz mintegy 37 és fél millió lejjel finanszírozza az elkövetkezőkben a székelyudvarhelyi projekteket.

A támogatásokról tavaly év végén döntött a kormány, és december 27-én már a Magyar Közlönyben is megjelentek a részletek. A legnagyobb támogatásban a római katolikus egyház részesült,

a nemrégiben kapott ötven millió forintos támogatás után most újabb másfél milliárd forintot kaptak, hogy felújítsák a Tamási Áron Gimnázium épületét.

Fotó: Haáz Sándor

Jelentős összeget kap a református egyház a székelyudvarhelyi Márton Áron tér 6-os szám alatti épület felújítására, ami Soltész szerint „nemcsak külsőleg, hanem tartalmilag is megújul”, hiszen diakónia-központtá alakítanák át. Pontos összeget nem említett, ugyanis még nem tiszták a műemlék-felújítás részletei, hozzátette, hogy a főtéri református templom felújítását 200 millió forinttal segítik. Kulturális téren

a városi önkormányzat által fenntartott Tomcsa Sándor Színházat 70 millió forinttal támogatják, a Székelyudvarhelyi Kézilabdaklub pedig összesen 441 millió forintot kap, hogy akadémiát indítson el, ezzel biztosítva a csapat utánpótlását.

A helyben maradást támogatják

Soltész Miklós elmondta, hogy nemzetpolitikai céljuk volt a kormányzati ciklus megkezdése óta, hogy az elszakított országrészekben lévő magyaroknak minden segítséget megadjanak ahhoz a küzdelemhez, amit közel száz év óta folytatnak szülőföldjükön a magyarságuk megőrzéséért. Hangsúlyozta, hogy

a kettős állampolgárság, a szavazati jog és kötelesség mellett számukra fontos volt a helyben maradás támogatása is.

Fotó: Haáz Sándor

„Székelyföldön Székelyudvarhely jelentős erővel bír” – magyarázta, hozzátéve, hogy másfél évvel ezelőtt a választáson győztes városvezetés a magyar kormányhoz, és magyar politikai vezetőkhöz fordult, hogy segítség törekvéseiket. Soltész úgy látja, hogy

a tavaly decemberben hozott pozitív döntések jelentősen változást hoznak majd a székelyudvarhelyiek életében az egyházi, a kulturális és sport szempontból is, ugyanakkor meglátása szerint a finanszírozásokkal erősödik a város.

Újságírói kérdésre kifejtette azt is, noha az összes határon túli támogatott helyszín fontos, idén Székelyudvarhely kiemelt központi helyszín ezen a téren.

Gálfi Árpád polgármester kifejtette, hogy tavaly kilencvenmillió lejes költségvetése volt a városnak, az módosult adótörvények miatt idén mintegy tízmillió lejjel kevesebb összegből gazdálkodhatnak, így az eddigi támogatásoknál hathatósan nagyobb összeg sokat számít.

Székelyudvarhely fejlődésével fejlődik a magyar nemzet is

– mondta Orbán Árpád alpolgármester, aki elmondta, hogy a magyar kormány segítsége mellett igyekeznek majd európai uniós forrásokat lehívni, valamint a román állami pénzforrásokat is szerezni.

Fotó: Haáz Sándor

Húsz éves álom

Laczkó György, a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium igazgatója elmondta, hogy

az idén 425 éves iskola teljes felújítására használják fel az összeget, nemcsak a legimpozánsabb, szecessziós stílusú főépület, hanem a bentlakás, és a régi zárda épülete is megújul.

Megjegyezte, hogy az eddigi 50 milliós forintból elkészültek a műemléképületek felújítási tervei, valamint már elkezdték a munkálatokat, a másfél milliárdos összegből még felszerelésekre is költenek majd.

Húsz éve álmodunk erről, eljött az idő, hogy a városvezetés mellénk állt, és prioritás lett a Tamási Áron Gimnázium

– mondta az iskolaigazgató. Köszönetet mondott a Tomcsa Sándor Színház igazgatója, Nagy Pál is, aki szerint a segítséggel most nem azon kell gondolkozzanak az önkormányzatok és a támogatott kulturális intézmények, hogy milyen megszorításokat alkalmazzanak, hanem egy sokkal pozitívabb irányba fejlődhetnek a két évre szóló segítséggel.

Kétszáz gyereket foglalkoztat a Székelyudvarhelyi KC – a támogatásból akadémiát indítanának, amellyel főként a fiatalokat tartanák itthon, szeretnék, ha minél több gyereket építenének be a nagy csapatba

– fejtette ki terveiket Győri István, a Székelyudvarhelyi Kézilabdaklub sportigazgatója.

Fotó: Haáz Sándor

Együttélés
Nemcsak Magyarországon, hanem Közép-Európában is a kereszténységre tudunk támaszkodni

– jelentette ki Soltész, aki szerint a magyaroknak Magyarország, Erdély, és Románia is a kereszténységen keresztül maradhat meg. Szerinte, ha a román politikusok is megértik, hogy az ortodoxia, a protestantizmus és katolicizmus sok tekintetben egy út fele vezet, akkor széthúzás helyett erősíteni lehetne a közösségeket.

Fotó: Haáz Sándor