Még mielőtt beleélnék magukat a civilek: nem tervez új hidat a megyei önkormányzat

Simon Virág 2018. január 14., 13:01

A marosvásárhelyi Egyesülés-negyedbe átvezető Maros-híd fokozatos romlása és már-már veszélyessé válása kapcsán szóba került, hogy a város környékére, a vegyipari kombináthoz és a nagyernyei Selgros nagyáruház közelében is kellene egy-egy Maroson átvezető híd.

Az Egyesülés-negyedbe vezető, felújításra szoruló Maros-híd Fotó: Haáz Vince

Az Egyesülés-negyedbe vezető Maros-híd állapota már olyan mértékben leromlott, hogy az aszfaltburkolaton keresztül lehet látni a folyót. A siralmas állapotokról szóló beszámolók kapcsán többen szóvá tették, hogy időszerű lenne új hidak megépítésével tehermentesíteni az Egyesülés-negyedből átvezető Maros-hidat, így

újabb átkelőkre lenne szükség a kombinát környékén, illetve Marosszentgyörgy és Nagyernye határában.

A marosvásárhelyi általános városrendezési tervben szerepel két új híd építése, egyik a sokat vitatott új híd, amely a Kárpátok sétányán lenne. Ennek tervét a lakosok tiltakozása ellenére sem vetette el a város vezetősége, és uniós pályázaton keresztül finanszírozná a megépítést. Ez – az illetékesek szerint – megkönnyítené a városba utazását a marosszentannaiaknak és várhegyieknek, illetve tehermentesítené a felújításra szoruló Egyesülés-negyedi hidat.

A városrendezési tervben szereplő másik híd a vegyipari kombinát környékén lenne, de erről a tervben nincs sok konkrétum, így nem tudni, hogy pontosan hová is terveznék, illetve mikor lenne esedékes a megépítése.

{A}

A vegyipari kombinát háta mögötti terület egy része egyébként már Maroskeresztúrhoz tartozik. A település menedzsere, Palkó Attila lapunknak elmondta, jelenleg a Maroson átvezet egy híd, amelyen a valamikori kisvasutat használták, ám ez évek óta nem üzemel, és a bukaresti vasúttársaság tulajdonában van. Volt egy kezdeményezés, amely szerint Maroskeresztúr, Mezőpanit és Marosszentkirály községek közösen felvállalnák, hogy ezt a hidat pályázat útján átépítenék a gyalogos és gépjárműforgalom számára. Ám ezzel kapcsolatban egyelőre semmi konkrét intézkedés nem történt.

{K1}

„Marosvásárhely vezetősége részéről semmiféle megkeresés nem történt egy esetleges hídépítéssel kapcsolatban. A valamikori kisvasúti híd a mi községünk területén van, így ha esetleg ezt szeretné átépíttetni a város, akkor mindenképp konzultálnia kellene velünk is” – mondta Palkó Attila.

Ami a civilek azon felvetését illeti, hogy a megyei tanács a már említett helyszínre, a kombinát mögé, valamint a Selgros háta mögötti területre kellene hidat építsen, Lukács Katalin, a tanács sajtószóvivője érdeklődésünkre elmondta, hogy

a megyei önkormányzat a már meglevő hidak karbantartását tartja fontosnak, és nem tervezi újabbak építését.

Marosvásárhely környékén két, a Maroson átvezető híd tartozik a megyei önkormányzathoz, az egyik a Marossárpatakra átvezető, amelyet az elmúlt időszakban újítottak fel, a másik pedig a Nyárádtőről Malomfalván át Csittszentivánra vezető, amelyet a 2000-res évek közepén építettek, és állapota megfelelő. „Több megyei utat újítunk fel idén is, és az ezekhez tartozó hidakat is feljavítjuk, de más hidak építésével kapcsolatos terveink nincsenek” – szögezte le a sajtószóvivő.