Nem hozott végleges döntést a törvényszék, tovább tart az ASA kínlódása

Horváth Bálint Ottó 2018. január 14., 10:54

Egyelőre nincs vége a Marosvásárhelyi ASA vergődésének, ugyanis a Maros Megyei Törvényszék pénteken nem hozott végleges döntést a megszűnés szélén álló labdarúgóklub ügyében.

Csapat nélkül. A jelenlegi helyzetben nincs kivel folytatni a bajnokságot. Archív Fotó: Haáz Vince

Ellenben helybenhagyta a Marosvásárhelyi Ítélőtábla korábbi határozatát, miszerint a felfüggesztett felszámolási eljárás alatt álló klub folytathatja az átszervezési folyamatát a március 9-re kitűzött határidőig.

Ez azonban mit sem változtat az ASA kilátástalan helyzetén, az alakulatnak ugyanis nagyon kevés esélye van a „túlélésre”.

A megmentést szolgáló átszervezési tervet nem lehet gyakorlatba helyezni, hiszen a klubnak semmilyen anyagi jövedelme nincs – önkormányzati támogatás nélkül maradt –, ráadásul mivel a számláján már régóta jókora pénzösszeg (nagyjából hétmillió lej) zárolva van, rengeteg tartozást halmozott fel a játékosok és a beszállítók felé.

Az egyedüli megoldást csak az jelentené, ha érkezne egy befektető, aki felvállalná az adósságokat, és segítségével a klub belátható időn belül elkezdhetné az újraszervezést.

Hiányában viszont tovább tart a reményvesztett marosvásárhelyi együttes kínlódása, amely a fennálló körülmények között még folytathatná a február végén kezdődő másodosztályú bajnokság tavaszi szezonját, de kérdés, hogy kivel. A csapatnál ugyanis Marius Popescu vezetőedző – aki visszatért Kolozsvárra és új kötelezettséget vállal – mellett a legtöbb játékos felbontotta szerződését, és új csapatot keres.

Köztük van például az ősszel meghatározó teljesítményt nyújtó Paul Iacob és Alexandru Stoica, de a szenegáli Gaston Mendy is már talált új klubot – mindnyájan a listavezető és a feljutásra nagy esélyes Dunărea Călărași-hoz igazoltak.

Lényegében az ASA jelenleg nem rendelkezik csapattal, amellyel folytathatná a bajnokságot, egyedüli megoldásként saját nevelésű ifjúsági játékosokkal léphet pályára.

{A}

Az utánpótláscsapatok kapcsán a klub korosztályos csoportjainak vezetője, Alexandru Andrași elmondta, ők mindenképpen folytathatják tevékenységüket, és

amennyiben nem engedélyezik, hogy a nyárig ASA néven szerepeljenek, megpróbálnak más csapathoz szerződni, így a Siletinánál játszhatnak.

A klub helyzetét azonban tovább nehezíti, hogy a vezetőség elmulasztotta kifizetni az elmúlt év utolsó hazai, a Foresta Suceava elleni meccsének játékvezetői díját a 2. Liga 21. fordulójában, emiatt a csapat következő összecsapását egyelőre nem ütemezték be a következő fordulóra, amelyet február 24-én idegenben, a Nagyváradi Luceafărul ellen kellene lejátszania.

Az idény elején még az élvonalbeli visszatérésről „álmodozó” ASA-tól a remek bajnoki kezdés után Bálint László vezetőedző és több fontos játékos távozott. Ez követően a csődbe jutásról szóló határozat, majd annak felfüggesztése miatt fokozatosan leszakadt a bajnokság élmezőnyétől, így a téli szünetig 31 ponttal (9 győzelem, 4 döntetlen, 8 vereség) lecsúszott a 8. helyre a tabellán.