A szövetségi kapitány szerint Miklós Edit nem vesztette el az eszméletét – frissítve

MTI 2018. január 13., 14:27

Közvetlenül célba érkezése után hanyatt esett, beütötte a fejét és elájult Miklós Edit az alpesi sí világkupa idei első gyorsasági számában, az ausztriai Bad Kleinkirchheimben rendezett szombati szuper-óriásműlesikló futamon.

Már a cél előtt rosszul lett a csíkszeredai síző Fotó: Facebook/AUDI FIS SKI Weltcup Bad Kleinkirchheim

A februári téli olimpiára készülő magyar versenyző az utolsó kapunál rontott, áthaladt a célvonalon, majd rögtön eszméletét vesztette, és a hátán többször megpördülve mozdulatlanul hevert el a havon.

Rövid idő múlva magához tért a csíkszeredai síző, a segítségére érkező mentők hordágyra tették és kórházba vitték.

{A}

Az Nso.hu beszámolója alapján „a visszajátszásokból azt lehetett látni, hogy két kapuval a vége előtt fájdalmasan eltorzul az arca, és a jobb lábát fel is emelte. Az utolsó kaput is tudatosan kerülte inkább ki, de a célvonalon áthaladva talán már nem volt eszméleténél a fájdalomtól, ezért is rogyott össze.”

Fotó: AUDI FIS SKI Weltcup Bad Kleinkirchheim

További vizsgálatok alapján dől majd el, hogy meg kell-e műteni Miklós Editet, aki az alpesi sízők világkupa-sorozatának ausztriai állomásán, a szombati szuperóriás-műlesiklás során bukott. A magyar szövetség tájékoztatása szerint a versenyző „jobb térdében szalagszakadás történt”.

A phjongcshangi téli olimpiára készülő síző 50-es rajtszámmal vágott neki a pályának Bad Kleinkirchheimben, és az utolsó kaput kihagyva haladt át a célvonalon, hanyatt esett, a hátán többször megpördült, majd percekig mozdulatlanul feküdt a havon. Rövid idő múlva a mentők hordágyra tették, és helikopterrel a villachi kórházba szállították. A közlemény szerint ott megröntgenezték, majd úgy döntöttek, a tavalyi műtétét végző kezelőorvosa, Christian Schenk nyilatkozzon arról, hogy olimpiai részvétele és a jövője szempontjából mi a megfelelő eljárás.

A versenyen jelenlévő Stark Márton szövetségi kapitány elmondása szerint Miklós Edit nem vesztette el az eszméletét.

„A célegyenes előtt túl közel ment az egyik kapuhoz, korrigált, de úgy érezte, mintha valami elvitte volna a lábát. Ezek után nem akarta megterhelni a jobb térdét, és ezért csak úgy tudott megállni a célban, hogy eldőlt. A jobb lábában fájdalmat érzett, a bal lába szerencsére sértetlen maradt. Pozitívak vagyunk, és reméljük, semmi olyan komoly sérülés nem történt, ami miatt ki kell hagynia az olimpiát.”

A szakvezető elmondta még, hogy ha csak a belső szalag sérült meg, elkerülhető a műtét, de ha a keresztszalag, akkor várhatóan megműtik a versenyzőt.

Miklós Edit szinte napra pontosan egy éve sérült meg az ausztriai Altenmarkt-Zauchensee-ben, a világkupa edzésén, miután mindkét térdét meg kellett műteni. Küzdelmes rehabilitációs időszak következett a számára, majd augusztusban kezdte el a havas edzéseket, és december elején tért vissza, Lake Louise-ban a világkupa-sorozatba.

A dobogósok Fotó: AUDI FIS SKI Weltcup Bad Kleinkirchheim

A legjobb három

Az olasz Federica Brignone nyerte szombaton a női szuperóriás-műlesiklást Bad Kleinkirchheimben, az alpesi sízők világkupa-sorozatának e hétvégi ausztriai állomásán. Brignone hetedik vk-elsőségét szerezte, de az osztrák síparadicsomban most először tudott győzni. A második – 18 századmásodpercnyi hátránnyal – a svájci Lara Gut lett, míg harmadikként a hazaiak versenyzője, Cornelia Hütter érkezett célba.