„Saját magát verte fejbe”; „Szórj mielőbb hamut a fejedre” – román publicisták bírálták a kormányfőt

MTI 2018. január 12., 18:11

A román parlamenti pártok és politikusok hallgatása közepette elsőként a bukaresti ellenzéki média két ismert publicistája emelt szót román részről Mihai Tudose kormányfő kijelentése ellen, aki akasztással fenyegetőzött az erdélyi magyar pártok közös autonómiaköveteléseit kommentálva.

Román médiaorgánumok és publicistáik. Véleményt formálnak. Illusztráció

Dan Tapalaga a jobboldali Hotnews.ro portálon pénteken közölt Kérj bocsánatot, doktor úr! című véleménycikkében úgy értékeli: a nemzetbiztonsági doktorátussal rendelkező román kormányfő meggondolatlan kijelentésével éppen azt a román nemzetbiztonságot veszélyeztette, amelyet vagdalkozásával védeni akart.

„Nem kell nemzetbiztonsági doktorátus annak megértéséhez, hogy

saját országod biztonságát veszélyezteted, ha kormányfőként akasztással fenyegetsz egy kisebbséget. Az egyedüli megoldás: szórj mielőbb hamut a fejedre, és kérjél bocsánatot”

– tanácsolja a román kormányfőnek a Hotnews publicistája.

Tapalaga szerint ahelyett, hogy a román külügyminisztérium kért volna magyarázatot Magyarország budapesti nagykövetétől arra, hogy egyes hírek szerint Orbán Viktor különmegbízottja közvetített az erdélyi magyar pártok között a közös autonómianyilatkozat kidolgozásánál,

Tudose felelőtlen kirohanása miatt most mégis a román állam kapja az ütéseket.

A kormánnyal szemben szintén kritikus hangot megütő Digi24 hírtelevízió vendégeként Cristian Tudor Popescu publicista bírálta az akasztással fenyegetőző román kormányfőt.

Egyes újságok úgy tálalták, hogy Tudose jól asztalra csapott a magyaroknak. Hát nem: saját magát verte fejbe

– értékelte az elemző, aki helyeselte, hogy a kormányfő állást foglalt és elutasította, hogy autonómiáról tárgyaljon a magyar pártokkal, de elfogadhatatlannak nevezte az akasztást emlegető politikus nyilatkozatát.

{A}

„Milyen partnerekre számíthat, milyen megbeszéléseket remél még Európában ezek után Románia miniszterelnöke? Erre nem gondolt?” – tette fel a műsorban a szónoki kérdést az ismert publicista.

A román média jelentős része csak pénteken fedezte fel Tudose nyilatkozatát, miután a magyar külügyminisztérium bekérette miatta Románia budapesti nagykövetét. A Realitatea hírtelevízió által szerda este telefonon kérdezett Mihai Tudose miniszterelnök egy zászlóállítási kísérletre adott válaszával példázta, hogy miként viszonyul a magyar autonómiatörekvésekhez. A kormányfő felidézte: a zászlóállítási kísérletkor is világossá tette, hogy „ha a zászló lobogni fog, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is”.