Dagad a botrány: feljelentik a miniszterelnököt

Székelyhon 2018. január 12., 17:19

Feljelentést tesz az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Mihai Tudose ellen, miután a román kormányfő – náci ideológiára emlékeztető módon – akasztással fenyegette mindazokat, akik kitűznék a székely zászlót – írja az Agerpres hírügynökség a párt pénteki közleményére hivatkozva.

A bocsánat már nem elég. Lemondásra szólítják fel Tudosét a népáártiak Fotó: Gov.ro

A dokumentum rámutat, az EMNP országos elnöksége szerint a román miniszterelnök szavai „teljességgel elfogadhatatlanok”, és alkalmasak arra, hogy az erdélyi magyar nemzeti közösségben „félelmet keltsenek”. Épp ezért

a Néppárt lemondásra szólította fel Mihai Tudosét, akit fel is jelentenek a Büntetőtörvénykönyv 369-es cikkelyére hivatkozva.

„Aggodalomra ad okot a tény, hogy miközben a három romániai magyar párt közösen kezdeményezi az önrendelkezésről folytatott román–magyar párbeszéd mielőbbi megkezdését, addig Románia miniszterelnöke – az európai értékekkel és az emberi jóérzéssel ellentétes módon, a 20. század legsötétebb korszakát idézve – akasztásról beszél” – áll a Néppárt korábbi közleményében.

{A}

A párt vezetősége ugyanakkor kérte az Európai Szabad Szövetséget, hogy nemzetközi fórumokon is gyakoroljanak nyomást a román államfő felelősségre vonása érdekében, valamint arra szólították fel a román politikai szereplőket, hogy vészjósló hallgatásukat megtörve, nyíltan határolódjanak el Mihai Tudose kijelentésétől – írja a közleményben.