Tíz éve épül, de továbbra sem prioritás a marosvásárhelyi fedett jégcsarnok befejezése

Szucher Ervin 2018. január 12., 14:20

Leghamarabb február végén mozdulhat ki a holtpontról a marosvásárhelyi fedett műjégpálya ügye. A tíz éve épülő és közel kilencven százalékban elkészült jégcsarnoknál jelenleg egy műszaki felmérést végeznek, majd az eredmények függvényében döntenek az épület további sorsáról.

Archív Fotó: Boda L. Gergely

Ezelőtt egy hónappal a Marosvásárhelyre látogató sportminiszter még azt nyilatkozta, hogy a szaktárca készen áll elvégezni a csarnok több évvel ezelőtt félbehagyott építkezési munkálatait, most viszont

Marius Dunca azt rebesgeti, hogy akár az Országos Befektetési Társaság (CNI) is magára vállalhatná a műjégpálya befejezését.

A lapunk által megkeresett Cosmin Pop, a Maros Sportklub igazgatója reméli, hogy vagy így, vagy úgy, de az idén mindenképpen valaki elvégzi a hátramaradt munkálatokat. A sportvezető bízik abban, hogy a marosvásárhelyi jégcsarnok továbbra is prioritást jelent a szaktárca számára.

Ez itt egy ékszer. Nem akarok vádolni senkit, nem törődöm a hiúságokkal, csak be akarom fejezni ezt a projektet. Az ifjúsági és sportminisztérium számára ez nulladik prioritás. Kezdjük a jégcsarnokkal, majd jöhet a többi befektetés

– mondta december 9-én, a Kultúrpalotában szervezett megyei sportgálán Dunca.

Tönkremehettek dolgok

Kérdésünkre, hogy miért van szükség a félkész sportbázis szakvéleményezésére, Cosmin Pop kifejtette, hogy hét éve, amióta a Ligetben szünetelnek a munkálatok, bizonyos dolgok tönkremehettek. Mint mondta, amennyiben átadták volna 2010-ben, akkor is öt év után műszaki ellenőrzésnek vetették volna alá.

Gondolják el, tíz éve ez az épület fűtetlen. A hűtőberendezése soha nem volt beindítva; a gépezetnek vannak olyan alkatrészei, amelyek magukban is tönkremehetnek

– sorolta a lehetséges gondokat a Maros SK igazgatója. Cosmin Pop nyomatékosítani kívánta, hogy az utóbbi években már annyian ígérték a jégcsarnok befejezését, hogy ő csak akkor lesz derűlátó, amikor a létesítmény megnyílik a sportolók és a nagyközönség előtt.

Ígérgetések hét éven át

Amint megírtuk, a vásárhelyi jégcsarnok építése eddig 7,5 millió eurót emésztett fel a központi költségvetésből, míg a miskolci, jóval korszerűbb létesítmény 4 millióból készült el.

Az elmúlt hét év alatt több parlamenti képviselő, polgármester illetve jelölt, sportminiszter és dúsgazdag üzletember tett ígéretet az építkezés befejezésére, azonban mindmáig nem történt semmi.

Amikor egy évtizeddel korábban az RMDSZ politikusai még csak rebesgetni kezdték a csarnok megépítését, mindössze másfél millió eurós beruházást emlegettek.

A városban évek óta mindössze egy, az önkormányzat által a téli hónapokra felállított nyitott jégpálya működik.

Átadnák a strand területét
A Maros SK mielőbb átadná a volt Május 1. strand területét az Országos Befektetési Társaságnak, mely a tervek szerint olimpiai méretű fedett uszodát készül építeni az eldózerolt medencék, öltözők és kazánház helyébe. A terület megtisztítása és átadása előfeltétele a beruházás megkezdésének. Cosmin Pop nem tudott választ adni arra, hogy a beruházás elvégzését elnyerő cég mikor lát neki az építkezésnek.