Változások, aminek az utasok nem örülnek: zsúfoltabb lett a Corona InterCity, érdemes időben jegyet váltani

Kovács Attila 2018. január 12., 12:46

Az új vasúti menetrend életbe lépése óta kevesebb vasúti kocsival közlekedik a Brassó és Budapest közötti éjszakai utasszállítást végző Corona InterCity vonat. Sok az utas, volt eset, hogy minden jegyet eladtak.

Sokan utaznak az éjszakai vonattal, noha kedvezőtlenebbek a körülmények Fotó: Gecse Noémi

Tavaly december 10-től, azaz az új vasúti menetrend életbe lépésétől kezdődően a korábbinál kevesebb,

alig három vagonnal jár a Brassóból Budapestre, illetve fordított irányba éjszaka közlekedő Corona Intercity, nincs első osztály, de hiányzik a háló-, illetve étkezőkocsi is.

Az azóta történtek azt mutatják, a szállítási kapacitás csökkentése több kellemetlenséget is okozott az utasoknak. Karácsony környékén például előfordult, hogy nem lehetett már jegyet vásárolni Budapestig, de

Csíkszeredában a legnagyobb torlódás az új év első hétvégéjén következett be, amikor nemcsak a magyar fővárosba indultak sokan, hanem Kolozsvárra is nagyszámú egyetemi hallgató szeretett volna visszautazni. Nem mindenkinek sikerült, mert a jegyek nagy részét már korábban eladták.

Egy jegyet vásárló utastól tudjuk, abban az időpontban már azelőtt eladták az ülő- és fekvőhelyek túlnyomó részét, mielőtt a visszautazó egyetemisták megjelentek volna.

Fotó: Gecse Noémi

A gazdaságos működtetés indokolja

Érdeklődésünkre a nemzetközi vonatot üzemeltető Magyar Államvasutak (MÁV) Kommunikációs Igazgatósága azt közölte, a Corona nemzetközi InterCity a menetrendváltástól kezdődően nem továbbít első osztályú ülő- és étkezőkocsikat.

A jelenlegi vonat-összeállítás: naponta két ülőkocsi és fekvőhelyes kocsi

– írja válaszában az üzemeltető. A „karcsúsításról”, amely több nemzetközi vonatot is érint, a MÁV-Start korábban

a veszteséges Utasellátó szervezeti egység gazdaságos működtetése érdekében döntött, több szerelvény – így a Corona IC esetében is – csökkentve, illetve megszüntetve az étkező- és hálókocsi szolgáltatást az említett időponttól.

A nappal közlekedő Hargita IC sem maradt ki, amely étkezőkocsi, illetve a Marosvásárhelyről indított személykocsik nélkül közlekedik – ez utólag azt eredményezte, hogy útvonalát megváltoztatva most Marosvásárhelyt is útba ejti a szerelvény.

Figyelik a kihasználtságot

Azt is megkérdeztük a MÁV-tól, hogy érkezett-e hozzájuk a zsúfoltsággal kapcsolatos észrevétel az utasoktól, mint a válaszból kiderül, erre nem volt példa, de

folyamatosan figyelik az érintett járat kocsijainak kihasználtságát a komfortos utazási szolgáltatás biztosítása érdekében.

„A fekvőhelyes kocsi mellett 2018. május 18. és szeptember 28. között hálókocsi is közlekedik. Fentieken túl a különböző ünnepkörökhöz kapcsolódóan a vonat esetében – a vasútvállalatok előzetes egyeztetése alapján – úgynevezett fakultatív fekvőhelyes és ülőkocsik közlekedtetésére is van lehetőség, növelve ezzel a kényelmesebb és biztonságosabb éjszakai utazási kínálatot” – tájékoztatott a szolgáltató.

Fotó: Gecse Noémi

Visszafejlődéstől tartanak

Noha nem tekinthető általánosnak az év eleji zsúfoltság, de a kevesebb vasúti kocsi értelemszerűen nagyobb tömörülést jelent a szerelvényen. Kedden este is azt tapasztaltuk, hogy sok volt a Coronára felszálló utas a csíkszeredai vasútállomáson. Mint meggyőződtünk róla,

menetjegyet elővételben lehet vásárolni a vasútállomás jegypénztárában, de ezt nem ajánlott utolsó napokra hagyni, mivel az igénylés folyamatos.

Fotó: Gecse Noémi

A vagonok számának csökkentése már tavaly augusztusban felmerült, de csak a menetrendváltástól következett be. Több, a témában korábban elhangzott vélemény szerint

sokan tartanak attól, hogy a várható zsúfoltság, valamint a háló- és étkezőkocsik nyújtotta többletszolgáltatás megvonása a Corona IC visszafejlődését, távlatilag esetleges megszűnését vonhatja maga után.

A peticiok.com oldalon még egy online kezdeményezés is indult „Mentsük meg a Corona és a Hargita Intercity vonatokat!” címmel.