Orbán Balázsról nevezhetik el a művészeti népiskolát

Székelyhon 2018. január 11., 20:08

Január végéig várja a Hargita megyei önkormányzat az alintézményeként működő Hargita Megyei Művészeti Népiskola vezetőségétől az intézmény új nevére vonatkozó javaslatot. A Facebookon is lehetett erről szavazni, ott Orbán Balázs író, néprajzos gyűjtötte be a legtöbb voksot.

Fotó: Barabás Ákos

Februárra már új nevet viselhet a Hargita Megyei Művészeti Népiskola. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke októberben konzultációt indított a téma kapcsán az ebből a célból létrehozott Facebook-csoportban – számolt be a megyei önkormányzat sajtószolgálata. Rámutattak, a konzultáció célja az volt, hogy a Hargita Megyei Művészeti Népiskola nevével olyan személyiségnek állítson emléket, akinek meghatározó szerepe volt az oktatás és a kultúra terén Hargita megyében, Székelyföldön, illetve hogy feltérképezzék, kit tart erre a leginkább méltónak a lakosság.

A szavazás során Orbán Balázs nevére voksoltak a legtöbben, a válaszadók hatvan százaléka javasolta így azt, hogy a népiskola az ő nevét viselje. 13 százalékot kapott Sövér Elek és 12 százalékot Domokos Pál Péter neve.

A megyei önkormányzat a hónap végéig várja az alintézményeként működő népiskola vezetőségétől a névadásra vonatkozó végleges javaslatot, a februári megyei tanácsülésen pedig már döntés is születhet erről.

{A}