Robotot építenek Csíkszeredában

Molnár Rajmond 2018. január 11., 19:58

Nem kis fába vágták fejszéjüket a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium tizedik és tizenegyedik osztályos tanulói, akik RoboCorp csapatnéven részt vesznek First Tech Challenge országos robotépítő-versenyen. Márciusig van idejük, hogy elkészítsék és tökéletesítsék az általuk megtervezett robotot.

Készülőben a robot, illetve a tesztpálya Fotó: Gecse Noémi

A robotépítő verseny témája a kincskeresés, kincsmentés. A csapatoknak a szervezők által biztosított alkatrészekből (amely értéke mintegy ötezer dollár, azaz megközelítőleg húszezer lej) kell felépíteniük és beprogramozniuk egy olyan robotot, amely egy tesztpályán végrehajtja a neki adott utasításokat. Például végighaladni egy adott szakaszon, tárgyakat felemelni és szállítani, majd elhelyezni azokat a kijelölt pontokon. Emellett még

arra is be kell programozni a robotot, hogy a tárgyak színét is felismerje.

Fotó: Gecse Noémi

A szabályzat szerint a robotot kézi vezérléssel lehet irányítani, de arra is képesnek kell lennie, hogy automata módon működjön, azaz előre beprogramozott utasítások szerint viselkedjen – mesélték a minap tett látogatásunkkor a versenyben részt vevő diákok. Mint megtudtuk, a robot megépítése mellett számos kötelezettségnek kell eleget tenniük. Például dokumentálniuk kell a több hónapos tevékenységüket, ehhez weboldalat kell szerkeszteniük és üzemeltetniük. Emellett okostelefon-alkalmazásokat is írnak, hiszen azok az applikációk felelnek majd a robot irányításáért. Ezt úgy kell elképzelni, hogy

a mobiltelefon lesz a robot tulajdonképpeni vezérlője, a rá adott utasításokat hajtja végre a gépezet.

Fotó: Gecse Noémi

Ugyanakkor a robot navigációjához szükséges tesztpályát is megépítik az iskola pincéjében – tudtuk meg. A verseny szervezőitől még egy 3D-s nyomtatót is kaptak, amely segítségével alkatrészeket állítanak elő.

Csapatban az erő

„Ez egy csapatverseny, azaz össze kell dolgozniuk a diákoknak, többféle egyéni képesség és kompetencia szükséges. Van, aki a weboldalat szerkeszti, más a 3D-s nyomtatóért felel, egyes tanulók a robot megépítésén és vezérlésén dolgoznak, megint mások pedig a tesztpályát építik” – mutattak rá a csapat mentorai, Csonta Ildikó és Csomós Róbert informatikatanárok. Elmondták, országosan mintegy kilencven csapat nevezett be a robotépítő vetélkedőre, minden csapatnak olyan robotot kell építenie, amely megfelel a megadott szempontoknak, illetve a vetélkedőn felállított célokat hajtja végre. A verseny döntőjét márciusban tartják, valószínűleg Bukarestben. Aki ott nyer, továbbjut a nemzetközi szakaszra.

Fotó: Gecse Noémi

Egyébként tavaly a First Global Challenge nevű nemzetközi robotépítő verseny fődíját a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákjai nyerték, nyereményük részeként ellátogathattak az Amerikai Egyesült Államok fővárosába, Washingtonba, ahol a Fehér Házban fogadták őket. A vetélkedőt az amerikai FIRST alapítvány szervezi, a romániai szakaszt pedig a Naţie Prin Educaţie Egyesület, a BRD Bank támogatásával.

{A}

Csapattagok

A RoboCorp csapat tagjai: Molnár Levente, Molnár-Barabás Ákos, Vidám Szabolcs, Zediu Álmos Ágoston, Lőrincz Attila, Fodor Tímea, Péter István, Kenyeres Ádám, György Viktor, Máté Szilamér és Laczkó Attila. A csíkszeredai csapat felkészítő tanárai Csonta Ildikó és Csomós Róbert informatika szakos pedagógusok, továbbá Gyarmati Dénes, a főgimnázium informatikai rendszergazdája is segíti a tanulók munkásságát. A tanulók közül sokan informatikát szeretnének tanulni az egyetemen, és későbbi karrierünkben hasonló projektekben részt venni.