Ezeknél a szakmáknál simán lehetne kérni veszélyességi pótlékot

Veres Réka 2018. január 11., 18:52

Sofőrnek, fafeldolgozónak, építkezésben és élelmiszeriparban dolgozónak a legveszélyesebb lenni – derül ki a Hargita Megyei Munkaügyi Felügyelőség múlt évet kiértékelő jelentéséből. A felsorolt szakmákban történt a legtöbb baleset a megyében.

Gyakoriak a munkabalesetek az építkezésben. Illusztráció Fotó: Sándor Csilla

Több mint félezer ellenőrzést végzett tavaly a Hargita Megyei Munkaügyi Felügyelőség a munkahelyi egészség és biztonság terén. A 2017-es évet kiértékelő jelentésben, amelyet Dorin Male főfelügyelő jegyez, kitérnek arra is, hogy 2016-hoz képest csökkent az elvégzett ellenőrzések, valamint a górcső alá vett egységek száma is, hiszen

a korábbi évekhez képest kevesebb Hargita megyében a munkaügyi felügyelők száma.

A megyei munkaügyi felügyelőség összesen négy felügyelővel működik, ketten a piacfelügyeleti, ketten pedig a munkahelyi egészségügyi és biztonsági előírások betartását ellenőrzik. Az éves jelentésben összesen 8445 egység szerepel, amelyeknél 74 758 személy dolgozik 80 779 egyéni munkaszerződés alapján. Míg 2016-ban 1053 szankciót róttak ki, tavaly csupán 544-et, amelyek közül 57 bírság, 487 pedig figyelmeztetés volt.

A legtöbb bírságot a kereskedelmi és ipari egységekre rótták ki, összesen 489-et, melyek közül 53 pénzbírság volt.

Ebben az ágazatban történt az év egyetlen büntetőeljárási javaslata is, és szinten itt volt az egyetlen felszámolt munkahely, valamint két esetben a felügyelők felfüggesztették a munkagépek működését is.

{A}

Tavaly összesen száz munkabaleset történt a megyében, ezek közül tíz halálos kimenetelű, három veszélyes, öt pedig kollektív baleset volt, és 82 esetben ideiglenesen munkaképtelenné váltak az áldozatok. A munkaadók által bejelentett esetek közül negyvenet vizsgáltak ki. A jelentés szerint a fakitermelésben, fafeldolgozásban és bútorgyártásban, a szállításban, a kereskedelemben, valamint a közigazgatásban dolgozók körében történt a legtöbb munkabaleset.

A munkabalesetet szenvedetteknek több mint fele 39 év fölötti, a ledolgozott évek tekintetében pedig sokan kevesebb mint öt év régiséggel rendelkeztek. A jelentés szerint

a legtöbb balesetet a sofőrök, a fafeldolgozók, az erdészek, valamint az építkezésben és az élelmiszeriparban dolgozó munkások szenvedik.

A piacfelügyelet részeként azt vizsgálták, hogy a termelők, importőrök és terjesztők, illetve a forgalomba szánt és forgalmazott termékek mennyire felelnek meg a jogszabályokban megállapított követelményeknek. Ezen a téren tizenkét ellenőrzést végeztek a megyében, összesen 350 terméket vizsgáltak meg, tizenhárom alkalommal találtak hiányosságokat, hat figyelmeztetést osztottak ki olyan termékekre, amelyek nem voltak megfelelők, kettőt pedig kivontak a forgalomból.