Személyre szóló ajándékkal lepik meg az újszülötteket Keresztúron

Dósa Ildikó 2018. január 11., 18:46

Mindenkinek jólesik egy kis figyelmesség, ha élete fontosabb eseménye mellett mások sem mennek el közömbösen. Így gondolta ezt Székelykeresztúr önkormányzata is, amikor néhány éve eldöntötte, ezután a város, illetve a hozzá tartozó Betfalva és Fiatfalva újszülötteit ajándékkal köszönti.

Fotó: Facebook

„Örvendünk a közösségünkbe született gyermekeknek, ezért fontosnak tartjuk, hogy legalább ennyi figyelmet fordítsunk rájuk” – magyarázta Rafai Emil polgármester. Az asszisztensek adatgyűjtése révén rendszeresen ellátogatnak oda, ahol gyermek született, ilyenkor pedig

egy emléklapot és a csecsemő nevével, valamint az „Isten hozott Székelykeresztúron!” köszöntéssel hímzett fürdőlepedőt ajándékoznak a családnak.

A figyelmesség kijár azoknak is, akik nem Székelykeresztúron élnek, de valamelyik szülőjük ottani személyazonossági igazolvánnyal rendelkezik: ez esetben postázzák az ajándéktárgyakat. A mintegy

másfél éve indult kezdeményezés óta 98 kisgyerek – 48 lány és 50 fiú – kapott ajándékot.

Ez idő alatt ennél valamivel több székelykeresztúri gyerek született, azonban az anyakönyvi adatokhoz egy-két hónapos késéssel jutnak hozzá, így a tavaly november után születetteket még nem keresték fel – tudtuk meg a polgármesteri hivataltól.

{A}

Ezzel egy időben indult a 25., illetve 50. házassági évfordulójukat ünneplő párok köszöntése is otthonukban. „Amikor elkezdtük, nem gondoltam, hogy ekkora szeretettel, örömmel fogadnak majd” – emlékezett vissza a városgazda, aki fertőzésveszély miatt csecsemőlátogatni csak ritkán, a házaspárokhoz azonban mindig elmegy. Hozzátette,

meglepetésről nem lehet szó, mivel „nem törhetünk rá senkire”,

előre időpontot egyeztetnek a házaspárokkal, de eddig még senki nem mondta, hogy nem fogadja őket. Ilyenkor a nőknek egy nagy csokor virággal kedveskednek, mellé pedig egy emléklap és egy, a városról szóló könyv jár. Eddig 24 ezüstlakodalmat és 23 aranylakodalmat ünneplő párt köszöntöttek.

Mindkét ötletet a magyarországi testvértelepüléseknél bevett szokás adta

– árulta el Rafai, hozzátéve, hogy mivel ez nem nagy összeg, a város költségvetése megbírja a kiadást, annál is inkább, hogy a kiadványokat pályázati pénzből fedezték.