Marosvásárhelyért olvasnak

Antal Erika 2018. január 11., 17:34

Január 15-én, illetve 22-én a román, valamint a magyar kultúra napjának megünneplésére készül a Studium – Prospero Alapítvány, amelynek szervező csapata ebben az évben is összeállt, hogy a város multikulturális létét élő gyakorlattá tegye.

Illusztráció Fotó: Veres Nándor

Hatodik alkalommal szerveznek felolvasómaratont Marosvásárhelyen, amely az idén is kétnyelvű lesz, az érdeklődőknek két alkalommal lesz lehetőségük felolvasni – olvasható a szerkesztőségünknek is eljuttatott közleményben. A szervezők szeretettel várnak minden marosvásárhelyi irodalomkedvelőt január 15-én és 22-én a Studium Orvosi Szakkönyvtárba (Gen. Gheorghe Avramescu utca 11. szám), hogy öt percen keresztül olvassanak fel Marosvásárhelyért.

2018-ban újítással készülnek meglepni a kultúra iránt érdeklődőket. A két felolvasómaraton közötti hetet (január 15.–január 22.) kulturális hétnek nevezték el, így nemcsak a magyar és a román irodalom és kultúra képviselői előtt tisztelegnek, hanem szerepet adnak más, a városban élő nemzetiségek kultúráinak is. A közlemény szerint tematikus esteket szerveznek a Studium Prospero Kulturális Központban (Forradalom utca 8. szám), melyen az adott nemzetiség képviselői bemutatják szokásaikat, jellegzetességeiket, illetve kérdéseket lehet nekik feltenni. Ebben az évben

két nemzetiség kap szerepet: a romák és az örmények.

A roma estre január 17-én délután 5 órakor várják az érdeklődőket, Moca Rudy, a Romo Sapiens Egyesület képviselője mutatja be az általa képviselt közösség szokásait román nyelven. Az örmény estet január 18-án este 6 órakor tartják, amelyen Puskás Attila, a Marosvásárhelyi Örmény–Magyar Kulturális Egyesület elnöke kalauzolja az érdeklődőket a marosvásárhelyi örmények világába. Az est hangulatát a duduk hangja, valamint különleges borpárlat (konyak) kóstolása fogja színesebbé tenni. Az előadás magyar nyelven lesz, előzetes jelentkezés szükséges, és jegyet kell rá váltani. Jelentkezni hétköznaponként 9–15 óra között lehet az office@studium.ro email címen vagy a 0730–627439-es telefonszámon.

{A}

Az előző évekhez hasonlóan, a román, illetve a magyar kultúra napi felolvasó maratont is élőben közvetítik. Aki otthonról vagy okostelefonjáról szeretné követni a felolvasást, a rendezvény napján a felolvasómaraton Facebook-oldalán találja meg a közvetítés linkjét.

Január 15-én, a román kultúra napján, Mihai Eminescu születésének évfordulóján marosvásárhelyi román szerzők, évfordulós román szerzők és Mihai Eminescu műveiből, valamint a teljes magyar irodalom szerzőinek románra fordított műveiből válogathatnak a felolvasni vágyók. Január 22-én, a magyar kultúra napján marosvásárhelyi magyar szerzők, évfordulós magyar szerzők művei lesznek a terítéken (például Szilágyi Domokos születésének 80. évfordulója, Lengyel Balázs születésének 100. évfordulója, Hamvas Béla halálának 50. évfordulója, Rejtő Jenő halálának 75. évfordulója, Dsida Jenő és Karinthy Frigyes halálának 80. évfordulója). A felolvasók a teljes román irodalom magyarra fordított alkotásaiból is válogathatnak.

A szervezők arra kérik azokat, akik szeretnének felolvasni, hogy az olvassfel@gmail.com címen, vagy hétköznaponként 9–16 óra között a 0730–627439-es telefonszámon jelezzék szándékukat, amennyiben a magyar kultúra napi felolvasó maratonon szeretnének felolvasni. A román kultúra napi felolvasó maratonra a citeste.mures@gmail.com címen lehet regisztrálni.