Négyen utaznak az udvarhelyi csapatból az Eb-re

Zátyi Tibor 2018. január 11., 14:50

Útjára indul a labda pénteken este a 2018-as horvátországi férfi kézilabda Európa-bajnokság csoportkörének nyitófordulójában. A Székelyudvarhelyi KC-t három kézilabdázó és az edző képviseli a kontinenstornán.

Az SZKC edzőjére is komoly feladat vár a kontinenstornán. Archív Fotó: Barabás Ákos

Több szövetségi kapitány is úgy döntött, hogy bővített kerettel utazik el a helyszínre, és az első mérkőzés előtt dönt majd a kimaradókról. Amúgy az Eb során többször is változtathatnak, cserélhetnek játékosokat.

A fehéroroszok keretében megtalálható az SZKC kapusa, Vjacsaszlav Szaldacenka és jobbszélsője, Makszim Baranau is.

A fehéroroszok a világbajnoki címvédő Franciaországgal, a vébé-második Norvégiával, illetve Ausztriával kerültek a B kvartettbe.

Dragan Djukic, az SZKC edzője a montenegrói válogatottat szövetségi kapitánya, akinek nem lesz könnyű kijuttatni csapatát a C csoportból, ugyanis a címvédő németekkel, a tavalyi vébén bronzérmet szerzett szlovénokkal, illetve a macedónokkal harcolnak a továbbjutásért.

Hat meccs a magyarok célja

Az Európa-bajnokság előtt sajtótájékoztatót tartott a Magyar Kézilabda-szövetség, amelyen kiderült, hogy az elnökség a csoportból való továbbjutást várja a csapattól. Ljubomir Vranjes szövetségi kapitány mind a tizennyolc játékost magával viszi Horvátországba (köztük a KC beállósát, Vilovszki Urost), és csak a dánok elleni nyitómeccs előtt fogja eldönteni, kiket nem nevez be a rajtra.

Vilovszki beküzdötte magát a magyarok Eb-s keretébe. Archív Fotó: Pál Árpád

„Az idei világversenyen már nem lesz ott a magyar csapatban Nagy László, Fazekas Nándor, Zubai Szabolcs, az Iváncsik-testvérek, Gulyás Péter, Ilyés Ferenc és Harsányi Gergely. Jelentősen átalakult tehát a keret, de örülünk neki, hogy a kapitány bátran nyúl a fiatalokhoz.

A válogatott tagjainak majdnem fele 1995-ben vagy azután született, összesen tíz fiatallal vágunk neki az Eb-nek.

A kontinenstornáról tudjuk, hogy a legnehezebb verseny talán, amelyen eddigi legjobb eredményünk még 1998-ból egy hatodik helyezés. Sokat beszéltünk az elnökségben a reális célokról, azt szeretnénk, ha hat mérkőzést játszanánk, tehát továbbjutnánk a csoportból a középdöntőbe. Ha még több találkozót játszhatunk, az már bravúrnak számítana” – mondta Kocsis Máté, az MKSZ elnöke.

„Új időszámítás kezdődik a férfiválogatott életében Vranjes érkezésével – vette át a szót Marosi László alelnök. – Még csak a kezdeti szakaszban vagyunk, középtávon az olimpiai kvalifikáció a cél. Jó képességű, hajtós a csapat, üdítő ránézni a fiatalokra.

A rutin nyilván hiányozni fog, hosszabb folyamat lesz, amíg teljesen összeáll a válogatott. A minél több kiélezett mérkőzés sokat jelentene a játékosoknak.

Mindig van tét, az olimpiára világversenyeken keresztül lehet kijutni, ha a mostani Eb-n bejutunk a középdöntőbe, akkor a júniusi világbajnoki selejtező sorsolását kiemeltként várhatjuk.”

Vranjes edzést tart a csapatnak. Reméli, hogy a fiúk jó formában vágnak neki a megmérettetésnek Fotó: Illyés Tibor - MTI

„Jó napot kívánok, örülök, hogy itt lehetek. Már nagyon izgatottak vagyunk. Nehéz csoportunk van, de minden tőlünk telhetőt meg fogunk tenni. Jól felkészültünk, alig várjuk, hogy elkezdjük a tornát.

Nem mi vagyunk a favoritok, a világ legjobbjai közül kettő, Dánia és Spanyolország is a csoportunkban van, és még ott van Csehország, szóval kemény lesz.

A csapat kiválóan edzett idáig, fantasztikus hozzáállással, sokat fejlődtünk az elmúlt tíz nap során. A védekezésen és a lerohanásokon sokat dolgoztunk. Minden játékosnak megvan a világos feladata, hogy mit kell csinálnia, amikor a pályán van” – mondta magyarul Ljubomir Vranjes.

Vranjes kérésének megfelelően mind a 18 játékos utazik az Eb-re. „Az összes játékost tudom használni, mindannyian megérdemelték, hogy ott legyenek. Valószínűleg szélen és beállóban lesz rotáció, de még nem döntöttem el, kik lesznek a kimaradók” – tette hozzá Vranjes.

Újságírói kérdésre a svéd szövetségi kapitány kifejtette,

ha a dánok és a spanyolok is legjobbjukat nyújtják, nincs esélye a válogatottnak, és ha rosszul játszik, a csehektől is kikaphat. Ha viszont azt nyújtják, amit tudnak, a cseheket mindenképpen le kell győzniük.

A magyarok szombaton 21.30-kor az olimpiai bajnok dánok ellen kezdenek, hétfőn 19.15-től Spanyolország, míg szerdán ugyancsak 19.15-től Csehország lesz az ellenfél. A csoportokból az első három jut tovább a középdöntőbe.

A magyar válogatott kerete

Kapusok: Borbély Ádám (Wisla Plock), Mikler Roland (Telekom Veszprém).
Jobbszélsők: Hornyák Péter (Balatonfüredi KSE), Országh Ádám (Dabas KC VSE). Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Telekom Veszprém), Balogh Zsolt (Mol-Pick Szeged), Bartók Donát (TBV Lemgo).
Irányítók: Császár Gábor (Kadetten Schaffhausen), Juhász Ádám (Grundfos Tatabánya), Lékai Máté (Telekom Veszprém).
Beállósok: Bánhidi Bence (Mol-Pick Szeged), Schuch Timuzsin (Telekom Veszprém), Szöllősi Szabolcs (Grundfos Tatabánya), Vilovszki Uros (Székelyudvarhelyi KC).
Balátlövők: Bodó Richárd (Mol-Pick Szeged), Dzsamali Iman (Telekom Veszprém), Ligetvári Patrik (Telekom Veszprém).
Balszélső: Fekete Dávid (CYEB Budakalász). Szövetségi kapitány: Ljubomir Vranjes.

A kézilabda-Eb csoportbeosztása

A csoport (Split): Horvátország, Svédország, Szerbia, Izland.
B csoport (Porec): Franciaország, Fehéroroszország, Norvégia, Ausztria.
C csoport (Zágráb): Németország, Macedónia, Montenegró, Szlovénia.
D csoport (Varasd): Spanyolország, Dánia, Csehország, Magyarország.

Mindegyik csoport első három helyezettje jut a középdöntőbe, a magyar válogatott továbbjutása esetén a középdöntős mérkőzéseit is Varasdon játssza.

Az Európa-bajnokság mérkőzéseit élőben közvetíti a TVR, az M4Sport és a Sport1, illetve online az EHF TV.