Még egy dolog, ami megosztja az udvarhelyieket: lampion

Kovács Eszter 2018. január 10., 18:16

Noha az ünnepek alatt idén sem volt szervezett lampioneregetés Székelyudvarhelyen, az itt-ott fákon lógó lámpásmaradványok azt bizonyítják, még mindig népszerű az új keletű szokás. Míg egyesek hiányolták a lampioneregetést, több olvasónk ennek veszélyeire panaszkodott.

A szilveszterkor felengedett lampionok közül néhány a fák ágain kötött ki Fotó: Barabás Ákos

A karácsonyi vásárt és a szilveszteri mulatságot szervező munkacsoport idén jobbnak látta kihagyni a programból a lampioneregetést – mondta kérdésünkre Ember Attila, a polgármesteri hivatal referense –, ugyanis a rendezvények helyszíne is változott, és a programösszetétel is eltért az előző évekétől. Lámpáseregetés már tavalyelőtt sem volt, akkor a karácsonyi vásár megnyitása előtti sajtótájékoztatón

a szervezők kultúridegennek és környezetkárosítónak ítélték ezt a tevékenységet,

így a városháza csupán tűzijátékkal köszöntötte az új esztendőt.

{A}

Szilveszterkor azonban a város több pontján is lampionokat engedtek fel, több kiégett lámpás pedig még mindig ott csüng egy-egy fa ágain. A közterületen lévő fákról a polgármesteri hivatal munkásai távolítják majd el a lampionok maradványait, az ilyen jellegű észrevételeket a hivatalnál lehet bejelenteni.

Csak megfelelően használva

Egyébként az ún. kívánságlámpások nem szabályszerű használata a törvény értelmében büntetést vonhat maga után, ugyanis tűzesetet okozhatnak, illetve a repülőgépekre is veszélyt jelenthetnek. Szeles időben, épületek vagy magasfeszültségű vezetékek, fák és tűzveszélyes övezetek közelében, valamint zárt tereken – mint amilyen a Márton Áron tér – kifejezetten tilos lampionokat felengedni.