Nem tolonganak az influenza elleni védőoltásért

Bíró Blanka 2018. január 10., 15:35

Az egészségügyi minisztérium késve osztotta szét az ingyenes influenza elleni védőoltásokat, így az érdeklődés sem olyan nagy az immunizálás iránt.

A védőoltást október közepén ajánlott beadni. Illusztráció

Soós Szabó Klára csíkszeredai háziorvos szerint tavaly késve kapták meg a dózisokat, ezért tájékoztatni sem tudták időben a pácienseiket.

Az influenza elleni védőoltást október közepén kellene beadni, ehhez képest a minisztérium csak december közepén juttatta el a vakcinát az orvosokhoz

 – emlékeztetett Soós Szabó Klára. Hozzátette, nem kiszámítható, folyamatosan késik az oltóanyaggal való ellátás, ezért a betegek is elbizonytalanodnak. Hargita megyében a háziorvosok átlag 40 dózis vakcinát kaptak, ezt a többségük már fel is használta a páciensei körében. Soós Szabó Klára rámutatott,

évekkel ezelőtt százasával oltottak egy-egy rendelőben akkora volt az érdeklődés.

Az előírások szerint, az idősek és a krónikus betegségben szenvedők kapják elsősorban az ingyen védőoltást. Kovászna megyében is van még raktáron vakcina, a prefektúra tájékoztatása szerint,

az egészségügyi minisztériumtól 3300 dózist kapott a megye, ebből eddig valamivel több mint kétezret adtak be.

Sebastian Cucu prefektus elmondta, az ingyenes védőoltást elsősorban azoknak az egészségügyi intézményeknek adták, ahol nagyobb a fertőzés, vagy a járvány kockázata, így a kórházaknak, az idősek otthonának.

Jelenleg még mindig több mint ezer adag vakcina van raktáron.

A jelentés szerint, eddig Kovászna megyében egyetlen influenzás esetet sem diagnosztizáltak, viszont a könnyebb légúti megbetegedések napirenden vannak. Az egészségügyi minisztérium decemberben egymillió dózis influenza elleni védőoltást osztott szét. Bejelentették, hogy két évre kötöttek keretszerződést az oltóanyag beszerzésére, így idén remélhetőleg nem lesz késés.

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint, a vakcinát október közepén kell beadni, hogy hatékony védelmet nyújtson.