Nincs SZKC-s játékos a román válogatottban

Zátyi Tibor 2018. január 10., 18:05

A román férfi kézilabda-válogatott jelenleg Olaszországban, Bolzanóban tartózkodik, ahol csütörtöktől szombatig rendezik meg a 2019-es németországi világbajnokság előselejtező C csoportjának küzdelmeit.

Az elmúlt időszakban Csog Vencel kapott behívót többször is, de a szövetségi kapitány nem vitte el magával Olaszországba. Archív Fotó: Pál Árpád

Az előselejtezőkből csupán az első helyezett jut tovább a következő körbe, amennyiben ez sikerül Romániának, akkor júniusban páros mérkőzést játszhat a pénteken rajtoló horvátországi Európa-bajnokságon szereplő válogatottak egyikével.

A Román Kézilabda-szövetség elnöke optimista az olaszországi turné előtt, Alexandru Dedu szerint a válogatott továbbjut a második körbe. „Nem feltétlenül a Kárpátok Kupáján elért eredmények miatt vagyok optimista, hanem amiatt, ahogy a fiúk készültek az elmúlt másfél hónapban. Jó hangulat uralkodik a csapatban, és látom a játékosokon, hogy nagyon akarják a sikert˝ – nyilatkozta a ProSport honlapnak az elnök.

Dedu szerint felfelé ível a válogatott, ez annak köszönhető, hogy egyre több játékos kerül Európa legerősebb bajnokságaiba, továbbá a honi pontvadászat is nagyon kiegyensúlyozott, számos kiemelkedő mérkőzéssel.

Mindezek ellenére a szurkolók türelmét kérte az elnök, hiszen a válogatott szövetségi kapitányának, Xavier Pascual Fuertesnek fő célja, hogy a válogatott kijusson a 2020-as tokiói olimpiai játékokra.

„A célokat apró lépésekkel lehet elérni. Ahogy nemrég Pascual mondta nekem, nálunk már holnap eredményt akarunk elérni, azonban a komoly dolgokhoz sok idő kell. Az edzővel arról is beszéltünk, miként lehet visszakerülni Európa legjobbjai közé.

Az egyik megoldás, hogy túljutsz a selejtezőkön, a másik pedig az, hogy Európa- vagy világbajnokságot szervezel. Sajnos, utóbbi az infrastruktúra hiánya miatt lehetetlen, így maradt a nehezebb út számunkra.

Tehát nagyon fontos számunkra ez a selejtező, és csak a világbajnokságra való kijutással tudunk ismét visszakerülni a férfi kézilabda krémjébe” – összegzett az elnök.

„Úgy érzem, fel vagyunk készülve, de biztos vagyok benne, hogy az ellenfeleink is. Mindenki számára nagyon nehéz lesz, nekünk az első lépésre, azaz az első meccsre kell koncentrálnunk. Meg akarjuk mutatni a stílusunkat, és remélem, többet kihozunk magunkból, mint Călărași-on. Meg kell nyerjük az első meccset, majd a másodikat és a harmadikat is.

Fejlődésben vagyunk, haladunk előre, de el kell fogadjuk, hogy más csapatok 5–6 lépéssel előttünk járnak.

Időre van szükségünk. Számomra az a legfontosabb, hogy a játékosokkal elhitessem, tudnak csapatként játszani” – nyilatkozta Xavier Pascual a szövetség hivatalos Facebook-oldalának.

A szövetségi kapitány a Székelyudvarhelyi KC-tól ezúttal senkit sem hívott be a keretbe.

A négyszeres világbajnok román válogatott lemaradt az előző három seregszemléről, legutóbb 2011-ben jutott ki a svédországi tornára, ahol a 19. helyen végzett.

A válogatott csütörtökön este nyolc órakor a házigazda olaszokkal játszik, pénteken 17.30-kor Feröer-szigetek válogatottja lesz az ellenfél, míg a selejtezőt szombaton 19.15-től Ukrajna ellen zárja.

A mérkőzéseket élőben közvetíti a Digi Sport és a Telekom Sport.

Narcisa Lecuşanu FRH-elnök lenne

A 2005-ös női kézilabda-világbajnokságon ezüstérmet szerzett Narcisa Lecuşanu bejelentkezett a Román Kézilabda-szövetség (FRH) elnöki székéért. A 41 éves, korábbi nagyszerű balátlövő a Facebookon jelentette be szándékát, hogy elindul a FRH február 14-én tartandó elnökválasztásán.

Pályafutása során játszott a Bákói Știința, a macedón Kometal Szkopje, a német Borussia Dortmund és TV Lützellinden, valamint a dán Ikast és Aalborg csapatában. Profi karrierjét 2010-ben az Oltchim Râmnicu Vâlceában fejezte be.

2004-ben KEK-et nyert az Ikasttal, 2010-ben BL-döntős volt a Vâlceával.

„Köszönöm a bizalmat azoknak, akik az elmúlt napokban felhívtak és biztattak. Indulok az elnökségért, és úgy vélem, hogy a játékosként és vezetőként megszerzett tapasztalatom és szakértelmem segít abban, hogy jelentős mértékben javítsunk és fejlesszünk a román kézilabdázáson” – nyilatkozta.