AJOFM: csökkent a munkanélküliség Hargita megyében

Székelyhon 2018. január 10., 13:49

Jelentősen visszaesett a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökségnél (AJOFM) nyilvántartott munkanélküliek száma, ugyanakkor továbbra is csökken azon személyek száma, akiket könnyen lehet alkalmazni.

Állásbörzén Csíkszeredában. Csökkent a munkanélküliség. Illusztráció

Tiberiu Pănescu, a Hargita megyei Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség igazgatója szerdán az Agerpres hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy

míg 2016 végén 7829 munkanélküli személy szerepelt az adatbázisukban, 2017 végén 6542-re volt tehető a számuk, így a munkanélküliségi ráta 4,83 százalékra csökkent az előző évi 5,76 százalékról.

A munkanélküliek iskolázottsági szintje kapcsán az igazgató elmondta, a nyilvántartott személyek közül csupán 1961-nek van legalább középfokú vagy annál magasabb végzettsége.

Tiberiu Pănescu hangsúlyozta,

egyre nehezebb megfelelő embereket találniuk a munkáltatóknak az üres állásokra, és a helyzet évről évre súlyosabb.

Az AJOFM vezetője szerint a szakképzett személyek vagy külföldön vállaltak munkát, vagy visszavonultak, esetleg mezőgazdasággal foglalkoznak.

Az idézett forrás szerint 2017-ben 3147 személyt alkalmaztak az ügynökségen keresztül, ugyanakkor nőtt azoknak a munkanélkülieknek a száma, akik valamilyen, az ügynökség által szervezett képzésen vettek részt. 29 különböző szakképzésre 642 személy jelentkezett összesen a tavaly.