Segédápoló és gyermekgondozó-képzésre várják a jelentkezőket

Balázs Katalin 2018. január 08., 15:20

E hónap végéig lehet jelentkezni a Gyergyószentmiklóson induló kórházi-segédápoló, illetve gyermekgondozó-képzésre – hívja fel a figyelmet a tudásbővítési lehetőséget kínáló Gyulafehéri Caritas.

Gyerekek és idősek mozgáskészségének fejlesztése is megtanulható Fotó: Gyulafehérvári Caritas

A kórházi-segédápoló, közismert nevén infirmer-képzésre jelentkezhet bárki, aki tíz osztályt végzett, elhivatottságot érez a gondozói szakma iránt, aki otthon beteg hozzátartozóját ápolja, illetve kórházban, szakképesítés nélkül dolgozik ápolóként. A tantervben szereplő 720 óra kétharmada gyakorlat, de

olyan ismeretekre is szert tehetnek a jelentkezők, mint: a beteggel és családtagjaival való hatékony kommunikáció, együttműködés a munkatársakkal, a beteg hozzásegítése a mindennapi feladatok ellátásához, az önállóságának megőrzése mellett, vitális funkciók mérése és megfigyelése, a hosszas ágyban fekvés szövődményeinek megelőzése, kezelése, fertőtlenítés és sterilitás biztosítása, fertőzések megelőzése.

Továbbá a tananyag része az elsősegélynyújtás ismereteinek elsajátítása, mozgáskompetencia-fejlesztés, a kinaesthetics szemléletmód alkalmazása, illetve a beteg és családtagjainak támogatása a halálra való felkészülésben.

A beiratkozás 100, a részvételi díj 1300 lej, részletekben fizethető. A résztvevők akkreditált, EU szinten elismert szakképesítést igazoló oklevelet kapnak. Jelentkezni a 0732-830 007-es telefonszámon vagy a reka.trucza@caritas-ab.ro címen lehet január 31-ig.

Lehetőség gyermekgondozóknak

A fenti elérhetőség és időpont érvényes a gyermekgondozói képzés iránt érdeklődőknek is.

Olyan, nyolc osztályt végzett személyeknek ajánlják, akik gyermekközösségekben dolgoznak, otthoni gyermekfelügyelet iránt érdeklődnek, illetve kisgyermekes szülők.

A 360 órából 240-et tesz ki a gyakorlat, a képzésben szereplő témák: hatékony kommunikáció a gyermekkel és családtagjaival, a gyermekek fizikai és szellemi fejlődésével kapcsolatos alapismeretek, a gyakoribb gyermekbetegségek tüneteinek felismerése és kezelése, az elsősegélynyújtás alapismeretei, a gyermekek megfelelő táplálkozásával kapcsolatos ismeretek, a játékok szerepe és alkalmazása a gyermekekkel való munkában, napi tevékenységek megszervezése, a gyermekek mozgásfejlődése, a kinaesthetics szemléletmód alkalmazása.

A beiratkozási díj 100 lej, a részvétel 700 lej (fizethető három részletben), és a megszerezhető tudás mellett EU-szinten elismert szakképesítést igazoló, oklevél is jár.