Kolozsvári edzővel kötött szerződést az SZFC

Zátyi Tibor 2018. január 08., 14:46

Hosszas tárgyalások után a Székelyudvarhelyi FC vezetősége megtalálta a múlt év végén távozott Gálhidi György utódját: a kolozsvári Mészáros Alpár veszi át a labdarúgó 3. Ligában szereplő csapat irányítását.

Élvonalbeli együttest is irányított Mészáros Alpár. Archív Fotó: Transilvaniareporter.ro - Dan Bodea

Mészáros Alpár 1964. november 22-én Kolozsváron született. Játékosként pályafutását a helyi Universitatea csapatánál kezdte, ahol jobbhátvédként több mint 160 mérkőzésen szerepelt.

Idővel átkerült a Besztercei Gloriához, majd a Mircea Lucescu által edzett Bukaresti Dinamóhoz – ahol az 1989–90-es szezonban bajnok lett, elhódította a Román Kupát, illetve nemzetközi színtéren a Kupák Kupájában az elődöntőig jutott.

A magyar bajnokság következett, rövid ideig az azóta megszűnt Volán FC játékosa volt. 1991 után Mészáros Németországba költözött, ahol a harmadosztályos Rot Weiss Waldorf, majd a Flensburg 08 labdarúgója is volt.

Aktív pályafutását utóbbi klubban fejezte be 36 évesen.

A németeknél kezdett el edzősködni is, elvégezte a híres kölni edzőiskolát, első csapata pedig az 1. FC Gelnhausen volt. 2007-ben költözött vissza Romániába, első csapata az akkor másodosztályos Aranyosgyéresi Sodronyipar volt.

2008 januárjában kinevezték a Kolozsvári U edzőjévé, az élvonalban szereplő együttest fél éven át irányította. Ezt követően is csak Kolozs megyei felnőtt csapatoknál vállalt munkát, edzette a Szászfenesi Egyesülést és a Nemeszsuki Egyesülést, míg a Dési Egyesülést két alkalommal is (2015–16-os szezonban, illetve 2017-ben). A 3. Liga 5-ös szériájában küzdő, utolsó előtti helyen álló együttes irányításáról tavaly október végén mondott le.

Mészáros Alpárnak az elmúlt években a Román Labdarúgó-szövetség megfigyelői bizottságának tagjaként a Kolozs és Beszterce-Naszód megyei ifjúsági játékosok felmérése volt a feladata.

„A téli szünet folyamán több edzővel is tárgyaltunk, számunkra Mészáros volt a legjobb megoldás, főleg, hogy egyezségünk szerint beáll a Székelyföldi Labdarúgó Akadémia rendszerébe is.

Elsődleges célja természetesen a bennmaradás kiharcolása lesz, továbbá az utánpótlás nevelés még jobb fellendítése is.

Tapasztalata, eredményei és képesítései szerint úgy érzem, hogy megfelelő szakembert neveztünk ki a csaptunk élére, bízom benne, hogy eredményes is lesz” – nyilatkozta Berkeczi Attila klubelnök.

Megtudtuk azt is, hogy a klub továbbra is tárgyalásban áll labdarúgókkal, a tavaszi keretet a január 22-én kezdődő felkészülési időszak során véglegesítik majd.

„Az lesz a dolgom, hogy idevalósi játékosokkal kiharcoljuk a bennmaradást. Amennyiben szükség lesz a keret megerősítésére, akkor természetesen két-három labdarúgót még igazolunk a szünet folyamán.

Nagyjából ismerem, miként áll a csapat, a Youtube-on több mérkőzést is láttam, ám az első edzések után tudom felmérni igazából a játékosok teljesítményét.

A felnőtt csapat mellett az utánpótlás nevelésében is szerepet fogok vállalni” – mondta telefonos megkeresésünkre Mészáros Alpár.

{S1}