Megrongálódott az alufelnije a kátyús úton, peres úton hajtaná be a kárt

Kovács Eszter 2018. január 08., 13:03

Kár keletkezett autójában, ezért perelné be a polgármesteri hivatalt egy udvarhelyi. Hivatalos panaszt azonban nem nyújtott be, ennek hiányában pedig a hivatalnak nem áll módjában foglalkozni az üggyel. A kártérítési kéréseket csak jogi úton lehet rendezni.

Szervizben van az autó. Még nem tudni, pontosan mekkora a kár Fotó: Barabás Ákos

A székelyudvarhelyi utak minőségét kifogásolta Miklós Géza, aki szerkesztőségünkhöz fordult panaszával. Csütörtökön este a Bethlenfalvi úton Audi A3-as típusú járművével belehajtott egy gödörbe, és bár nem ment gyorsan, állítása szerint egyik alufelnije teljesen tönkrement.

Legalalább 700 lejes kárról van szó, de előfordulhat, hogy az autó futószöge is tönkrement, akkor pedig még legalább 1500 lejt kell fizetnem

– panaszolta a férfi. A legnagyobb probléma viszont az – tette hozzá –, hogy kedden ezzel az autóval kellett volna utaznia külföldre. „Hogyan lehetséges, hogy Udvarhelyen ilyen utak vannak? Hogy fel volt ásva az aszfalt, és azt senki nem tömte be?

S ki téríti meg a kárt, ha az ember autója tönkremegy?

– sorolta.

Fotó: Barabás Ákos

Inkább perelne

Panaszosunk a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal illetékes osztályát is megkereste telefonon, írásos panaszt azonban nem nyújtott be. Mint mondta, inkább ügyvédhez fordul. Fontosnak tartotta megjegyezni:

az ügyet azért nem jelentette, hogy az illetékesek időközben ne tudják kitáblázni vagy esetleg betömni a lyukat.

Kell a papír

Iktatott írásos beadvány nélkül a hivatal nem tudja kezelni a panaszt

– hangsúlyozta Z. Nagy István, a polgármesteri hivatal sajtóosztályának munkatársa. „Több módja is van annak, hogy a lakosság jelezze panaszát, ebben az esetben egy, a titkárságon iktatott kérést kellett volna benyújtani a műszaki igazgatóságnak” – magyarázta az illetékes. A kátyúk vagy meghibásodások jelentésénél is ugyanaz az eljárás, a polgármesteri hivatal illetékesei arra ösztönzik a lakosságot, hogy ha bármilyen hasonló esetet észlelnek, jelentsék, hiszen csak így lehet megoldani.

Fotó: Barabás Ákos

Kártérítést nem fizethetnek
Kifejezetten kártérítési kérést a hivatalnak nem áll módjában átvenni, hisz a hatályos törvénykezés értelmében közpénzből nem fizethet kártérítést. Ettől eltekintve viszont fontos, hogy a panaszra legyen valamilyen igazoló papírforma, anélkül ugyanis hivatalosan nem foglalkozhatunk vele

– tette hozzá Z. Nagy István. Egyébként a kártérítési igénylések csupán jogi úton rendezhetők:

a panaszosnak bizonyítania kell, hogy közúton vagy közterületen, önhibáján kívül történt a kár, valamint szemtanúkkal is kell rendelkeznie.

Ilyen esetre több példa is volt, tette hozzá a sajtóosztály munkatársa, fontos azonban szem előtt tartani, hogy a bíróság nem mindig a panaszos javára dönt.