Forgalmi változtatásokat javasol a rendőrség Csíkszeredában

Kovács Attila 2018. január 08., 11:09

Több javaslatot is megfogalmazott a csíkszeredai közlekedésrendészet a megyeszékhely autós forgalmának megkönnyítése, a zsúfoltság enyhítése érdekében. Ezeket a polgármesteri hivatalhoz továbbították, gyakorlatba ültetésükről azonban még korai lenne beszélni.

Zsúfoltság a sok autó miatt Csíkszeredában. Észszerűsítené a közlekedést a rendőrség Fotó: Gecse Noémi

Csíkszereda egyre nehezebben viseli el a megnövekedett járműforgalmat, a városban,

különösen a központban hétköznapokon egyre inkább lelassult az autós közlekedés, nehéz üres parkolóhelyeket találni, sokan parkolnak szabálytalanul.

A helyi és megyei közlekedésrendészet is tudatában van a helyzetnek, Gheorghe Filip, a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint ezért is fogalmaztak meg több javaslatot a polgármesteri hivatal számára.

Csökkenteni a zsúfoltságot
Szeretnénk a közúti forgalomban résztvevők, a város lakói és az ideérkezők helyzetét megkönnyíteni, csökkenteni a zsúfoltságot, folyamatossá tenni a forgalmat. Egyben elérni azt is, hogy az autóvezetők ne parkoljanak, álljanak meg és várakozzanak járműveikkel szabálytalanul.

Ez csak akkor történhet meg, ha vannak lehetőségek, ezért megoldásokat próbálunk találni. A javaslatok ebből a célból készültek” – fejtette ki. A szóvivő hozzátette,

nem kötelezhetik a változtatásokat, és nem is szeretnék ezt tenni, inkább párbeszédre törekednek a téma kapcsán, hogy az esetleges módosítások a polgárok javát szolgálják.

Elegendő számú parkolóhely hiányában sokan a rögtönzött, szabálytalan parkolást választják. Lépne a rendőrség ezügyben is Fotó: Gecse Noémi

Egy irány helyett kettő

Mint a szóvivőtől megtudtuk,

Zsögödfürdőn a vasúti átjáróhoz szükségesnek tartják a sorompó felszerelését, illetve ennek fény- és hangjelzésekkel való ellátását is. A közlekedésrendészet szerint a Brassói utat jobban ki kellene világítani a gyalogosokat érintő balesetek megelőzése érdekében.

Fontosnak tartják a forgalmi táblák jó láthatóságát, és hogy ne legyen kettőnél több ilyen tábla egy tartóoszlopon, mert az alacsonyabban elhelyezetteket sok esetben járművek takarják el. A könnyebb áthaladás érdekében

a városi rendőrség közlekedésrendészeti osztálya hasznosnak látná a Temesvári sugárút felső szakaszán, illetve a Nicolae Bălcescu utcában a kétirányú közlekedés visszaállítását.

A zöldségpiacon viszont csak egyirányú behajtás engedélyezését javasolják, a Kossuth Lajos utca irányából.

Javaslat parkolóra

Egy másik változtatás lehetne a Gál Sándor utcában közlekedők számára a Nagy István Művészeti Középiskola melletti lezárt útszakasz megnyitása, lehetővé téve így az átjutást a Kossuth Lajos utcába.

Új parkolóhelyek létrehozására alkalmasnak találnák a Temesvári sugárút alsó szakaszának nyugati oldalán, a Szív utcai kereszteződés közelében található üres zöldövezetet

– ezt most leginkább kutyasétáltatásra használják.

Indokolt a beavatkozás: A csíkszeredai Temesvári sugárút felső szakaszán megváltoztatnák a forgalmi rendet Fotó: Gecse Noémi

Ugyanakkor van olyan eset is, amikor a külső körülmények is jelentősen megnehezítenének egy esetleges változtatást – emelte ki Filip. Ilyen például a Brassói út és a Zöld Péter utca kereszteződése, ahová a közlekedésrendészet alkalmasnak látná egy körforgalom létesítését, viszont ez olyan beavatkozást igényel, amely a vasútvonal melletti védőövezetet is érinti – ez pedig a vasúttársaság (CFR) hozzájárulása nélkül nem lehetséges.

Megindokolják a helyzetet

Kérdésünkre Szőke Domokos csíkszeredai alpolgármester azt mondta, a polgármesteri hivatal választ küld a közlekedésrendészet javaslataira, ebben megindokolják, hogy születtek az autós forgalmat érintő döntések a korábbi években, és mi indokolta a változtatásokat.

Hosszasabb viták nyomán, forgalmi szakemberek bevonásával, a velük történt egyeztetések nyomán jutottunk ezekre a következtetésekre, ezért alakult ki így. Bármilyen módosításokhoz előzetes mérésekre van szükség, számadatokkal kell alátámasztani, megnézve, hogy mi lesz ennek a következménye

– magyarázta az alpolgármester.