Hargita megyében az összes háziorvos szerződött

Kőrössy Andrea , Molnár Rajmond 2018. január 07., 22:03

Hargita megyében az összes háziorvos aláírta az ingyenes szolgáltatások biztosításához szükséges keretszerződés meghosszabbítására vonatkozó megállapodást az egészségbiztosítási pénztárral, így elvileg nem várható fennakadás. Országos szinten viszont nincs mindenütt egyezség.

A Hargita megyei háziorvosok végül aláírtak. Rendeződött a helyzet. Illusztráció Fotó: Kristó Róbert

A Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztárral ez idáig szerződésben álló háziorvosok mind aláírták az egészségügyi keretszerződés meghosszabbításáról szóló okiratokat péntekig – tudtuk meg Duda Tihamértől. Az intézmény vezérigazgatója elmondta, a szerződések meghosszabbítását követően összesen 381 egészségügyi szolgáltatóval áll szerződésben az egészségbiztosítási pénztár, ebből 148 háziorvos. Mellettük, többek között szakorvosokkal, paraklinikai (például laboratóriumi, MRI- és CT-vizsgálatokat végző) szolgáltatókkal, fogorvosi rendelőkkel, otthoni betegápolást biztosító egységekkel szerződtek, illetve 67 gyógyszerszolgáltató céggel, amely 122 gyógyszertárat jelent Hargita megyében.

Jelezni kell a problémát

Duda kifejtette, az eddig érvényben lévő egészségügyi keretszerződést – amely tulajdonképpen az egészségügyi szolgáltatások elvégzését és finanszírozását, lényegében az egészségügyi alaphálózat működését szabályozza – három hónapra, azaz március végéig hosszabbították meg országosan.

Áprilistól lép életbe az új, két évre szóló egészségügyi keretszerződés.

Ebben több változtatás is lesz az egészségügyi szolgáltatókra, szolgáltatásokra vonatkozóan az eddigiekhez képest, amelyek a jövőben lesznek nyilvánosak. Emellett, fontosnak tartotta kiemelni, hogy ha egy Hargita megyei biztosított személynek bármelyik – a pénztárral szerződésben álló – szolgáltató nem végzi el térítésmentesen a kezelést, vizsgálatot, konzultációt, az jelezze a pénztárnak, hogy megtegyék az ilyenkor szükséges lépéseket. Az intézményt a 0266–310311-es telefonszámon lehet elérni.

Nyomást gyakoroltak

A Hargita megyei állapotokkal szemben az ország többi megyéjében a háziorvosok egy része továbbra is felháborítónak tartja a biztosító velük szemben tanúsított magatartását, ezért újabb tiltakozásokra készül. Ezek a háziorvosok „más formában” folytatják a tiltakozást, mivel úgy érzik, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) semmibe veszi követeléseiket – tájékoztatott szombati közleményében a szakembereket tömörítő országos egyesület (SNMF), valamint a háziorvosi munkáltatói szövetség, amely ugyanakkor nem részletezte, hogy milyen típusú tiltakozásra készülnek.

{A}

„Legfőbb követeléseinket még mindig nem teljesítették, ráadásul a legutóbbi tiltakozó akciónk során nemhogy figyelmen kívül hagytak bennünket, de precedens nélküli térdre kényszerítő eljárásnak vetettek alá minket” – fogalmaznak a Hotnews.ro hírportál által idézett közleményben. A két szervezet vezetői rámutattak, a hét végén az ország több térségéből is arról tájékoztatták őket a háziorvosok, hogy a biztosító – miután csütörtökön közölte, hogy a megadott határidőig a szakemberek 75 százaléka egyezett bele a keretszerződés meghosszabbításába – „elképzelhetetlen mértékű nyomást gyakorolt” az orvosokra.

{K1

Eközben Călin Bumbuluţ, a háziorvosok Szatmár megyei szövetségének elnöke arról számolt be, hogy a megyében dolgozó szakemberek úgy döntöttek,

január 9-étől kizárólag magánrendelőként üzemelnek,

hétfőtől szerdáig ingyen, csütörtökön és pénteken térítés ellenében rendelnek. Viorica Shibata, a megyei egészségbiztosítási pénztár szóvivője szerint a megye 147 háziorvosa közül 48-an aláírták a szerződés meghosszabbítását.