Megfizethető albérletet találni? Ilyenkor nem is annyira lehetetlen

Hajnal Csilla (R) 2018. január 04., 21:05

Az országban Kolozsváron a legborsosabbak az albérletek árai, még a fővárost is lekörözi ebben, de Marosvásárhelyen sem sokkal olcsóbban bérelhetünk ingatlant. Egy kétszobás lakás átlagban havonta 250 euróba kerül Marosvásárhelyen.

Illusztráció

A népszerű ingatlanközvetítő oldal legutóbbi felmérésében az ország nagyobb és közepes városainak ingatlanbérlési mutatóit hasonlította össze. Eszerint

Kolozsvár az éllovas, még Bukarestet is megelőzi ebben: a kincses városban ugyanis egy kétszobás, összkomfortos, 1980 és 2000 között épült tömbházlakás havi bérleti díja átlagban 400 euróba kerül.

Ugyanilyen lakásért Bukarestben „csak” 350 eurót kérnek el a tulajdonosok. A felmérés szerint a főváros árait Brassó és Jászvásár követi, mindkét városban 300 euróba kerül átlagban a havi bérlés egy ugyanilyen két szobásért. A temesváriaknak 270 eurót kell fizetniük ugyanezért, és érdekes módon Temesvárt Marosvásárhely követi a rangsorban havi 250 euró átlagbérleti díjjal.

Ugyancsak ennyit kérnek el a ploiești-i és a tulceai kétszobásokért is – derül ki a felmérésből. Az albérletek árait illetően

a legolcsóbb megyeszékhely Sepsiszentgyörgy, ahol 146 euróba kerül egy kétszobás,

Drobeta-Turnu Severinben 150 eurót, Slobozián 169 eurót kérnek el havonta a tulajdonosok. A felmérés szerint az ország megyeközpontjainak felében 200 euró alatt mozognak a kétszobásokért elkért bérleti díjak.

Marosvásárhelyen főként az orvostanhallgatók jelentik az albérletpiac keresleti tényezőit, ezért is a legkeresettebbek itt az egyszobás lakások, hozzávetőleg 150–180 euróért lehet találni, lakónegyedtől függően. A Tudor lakótelepen egy felújítatlan, régi bútorokkal ellátott kétszobás már 150–180 euróért is bérelhető. Háromszobást 300–350 euró alatt ritkán találhatunk, a négyszobások 350 euró fölött kezdődnek – legalábbis a hirdetések között.

A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy a tényleges bérleti díjak ennél valamivel olcsóbbak. Az egyetemek környékén, főleg a Kornisa negyedben, a Főtér környékén és a November 7 lakónegyedben a legkeresettebbek a kiadó ingatlanok.

Ilyenkor nagyobb a kínálat a keresletnél

Az év eleje, a tél közepe a legalkalmasabb a bérleti díjak újratárgyalására. Amennyiben az albérlő úgy érzi, túl sokat fizet az ingatlanért, a többi hasonló lakás bérleti díjához képest, az imobiliare.ro ingatlanközvetítő portál ingatlanszakértői azt tanácsolják, tárgyalják újra a szerződést. Az ingatlanbérlések csúcsidőszaka augusztus-szeptember, télen kevesebben bérelnek lakást, így ilyenkor nagyobb a kínálat a keresletnél. Mint tanácsolják a portál szakemberei, albérlőként tárgyalva használjuk ki, ha már régóta béreljük az adott ingatlant, hiszen legtöbb tulajdonos ragaszkodik a megszokott, megbízható albérlőkhöz, de mint minden tárgyalás esetén a felek legyenek nyitottak és őszinték egymással.