Szélsőséges nacionalizmus, uszítás miatt ítélték el a Kárpátia zenekar frontemberét

Kovács Attila 2018. január 04., 08:05

Jogerősen pénzbírság kifizetésére ítélték, illetve három évre eltiltották a romániai fellépésektől a magyarországi Kárpátia rockzenekar énekesét. Közel másfél évig tartott a per, amelyet a csíkszeredai ügyészség kezdeményezett.

A zenekar koncertje felkeltette a figyelmet. Per lett belőle Fotó: Ürmösi Levente Mihály

A Kárpátia rockzenekar 2014. június 6-án, a pünkösdi búcsú előtti napon lépett fel Csíkszeredában, de

a szabadtéri koncertet nemcsak nagyszámú zenerajongó követte, hanem a hatóságok is.

Következő év vége felé a csíkszeredai ügyészség vádat emelt Petrás János László énekes ellen, „emberiesség elleni bűntettekért felelős személyek kultuszának éltetéséért, vagy fasiszta, rasszista, idegengyűlölő eszmék terjesztéséért” – amely a 2002-ből származó 31-es számú sürgősségi kormányrendelet előírásainak alapján büntetendő.

A vádhatóság szerint az együttes ultranacionalista és románellenes repertoárral rendelkezik, és a vádlott az említett koncerten is revizionista-szeparatista eszméket hangoztatott.

A vádirat megállapítja, hogy a csíkszeredai fellépésen Petrás harcra, az elveszített területek visszaszerzésére buzdította a magyarokat, székelyeket a Krím-félszigeten történtek mintájára, kifogásolva a trianoni békeszerződést, megsértve, „bocskorosnak” és „megszállónak” nevezve a románokat. Úgy értékelték, hogy az elhangzottak által az énekes fokozta a résztvevők románellenes érzelmeit, az etnikai intoleranciát, és

a románok elleni fizikai erőszakot népszerűsítette.

A per 2016-ban kezdődött, az előzetes meghallgatások után a tárgyalást nem a Hargita Megyei Törvényszéken, hanem a Csíkszeredai Bíróságon folytatták le. A vádlott jogi képviselője kérte különböző bizonyítékok kizárását is.

A bíróság tavaly júliusban hozott elsőfokú ítélete elmarasztalta Petrást, ezért az énekes védőügyvédje a Marosvásárhelyi Ítélőtáblához fellebbezett.

Tavaly év végén az ítélőtábla a fellebbezést elutasította, az ítélet így jogerőssé vált. Mint a Csíkszeredai Bíróság által rendelkezésünkre bocsátott indoklásból kitűnik, a vizsgálat során nem igazolódott, hogy fennáll egy idegengyűlölő, fasiszta, rasszista jellegű csoport létrehozásához kapcsolódó bűncselekmény gyanúja. A bíróság szerint nincs arra bizonyíték, hogy 2003-ban az együttest ilyen céllal hozták létre, és hogy a tagok beleegyeztek volna, hogy az elkövetkezőkben bűncselekményeket kövessenek el.

Így

maradt a korábban már említett vád, ehhez több bizonyítékot is mellékeltek: hang- és képfelvételeket, tanúk nyilatkozatait, és részletesen idézték a koncerten elhangzott kijelentéseket.

A vádlott nyilatkozata szerint minden magyarnak joga van kifejteni véleményét Trianonról, a háborús dalokban pedig a magyar katonák hősiességét magasztalták. Úgy értékelte, az elveszített területeket békés eszközökkel, és nem harccal lehet visszaszerezni, a harcra való hivatkozás pedig metaforikus jellegű.

A Te bujdosó székely című dalról az énekes azt mondta, ez egy 1920-ban keletkezett népi dal, nem az együttes szerzeménye, és ezzel nem a románokat akarta megsérteni, hanem az eredeti szöveget adták elő

– derül ki a bírósági dokumentumból.

Három évig nem léphet fel

A bíróság úgy értékelte, hogy a koncerten elhangzottak túllépik a szabad véleménynyilvánítás törvény által garantált kereteit, és a jelzett törvényes előírás – amely alapján a vádemelés történt – az európai joggyakorlatban is létezik. Megállapítják, a „Székelyföld nem Románia” kijelentés sérti Románia Alkotmányát, és hogy a vádlott irredenta, gyűlöletkeltő eszméket terjesztett, ezért a bűncselekmény elkövetése valós.

Ezért Petrás János Lászlót 9000 lej értékű pénzbírság kifizetésére kötelezték, ugyanakkor három évre eltiltották a Romániában való fellépéstől.