Pétert megelőzte Balázs, míg Annát utolérte Hanna – íme a legnépszerűbb keresztnevek

Barabás Hajnal 2018. január 03., 20:48

2017-ben 212 házasságkötést jegyeztek, valamint 339 gyermeket anyakönyveztek a csíkszeredai városházán. A legnépszerűbb keresztnévnek a Balázs, a Péter, az Anna és a Hanna bizonyult.

Illusztráció Fotó: Boda L. Gergely

Csíkszereda Polgármesteri Hivatala anyakönyvi irodájának munkatársai szolgáltak adatokkal a házasságkötések számáról. A jegyzékekből kiderült, ahhoz képest, hogy az elmúlt években folyamatosan csökkent a házasságkötések száma Csíkszeredában, 2017-ben megfordult ez a tendencia.

A múlt évben 212 pár mondta ki a boldogító igent, ehhez képest tavalyelőtt kevesebb, 164 pár kötött házasságot.

A csíkiak kedvenc hónapja a házasságkötésre a július, ekkor 40 pár kelt egybe, míg a legkevesebben a novemberi hónapot választják erre az alkalomra: 2017-ben mindössze 3 pár.

A születések és az elhalálozások számát a városháza Csíkszereda nevű havi kiadványából összesítettük: 2017-ben 339 csecsemőt anyakönyveztek a megyeszékhelyen. A legtöbb gyermek – negyven – októberben látta meg a napvilágot, de 39 született a júliusi hónapban is. Ugyanakkor megtudtuk azt is, hogy

az elhalálozás aránya kisebb volt a születések számánál,

hiszen az elmúlt évben 289 halálesetet jegyeztek, a legtöbben márciusban hunytak el.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy 2017-ben melyek voltak a népszerű keresztnevek. Mint kiderült, nem sokat változtak a kedvencek a csíkszeredai szülők körében.

A fiúnevek közül a legnépszerűbbnek a Balázs bizonyult,

ezt a nevet tavalyelőtt is szívesen adták a szülők csecsemőjüknek. Szintén kedvelt név volt a Péter és a Bence, illetve sokan választották a Patrik nevet is. Akadtak azonban olyanok, akik kevésbé megszokott névvel anyakönyveztették kisbabájukat: többek között olyannal, mint Diego, Zétény, Santiago vagy Ricardo.

A női nevek közül tavaly az Anna és a Hanna vitte a prímet,

de sokan nevezték el kislányukat Rékának, Eszternek, Krisztinának, Ágotának vagy Ágnesnek. A különlegesebb nevek közül előfordult a Csalka, az Ajsa, az Illangó vagy a Mátka.