Ezek voltak 2017 legnépszerűbb cikkei a Székelyhonon

Székelyhon 2017. december 31., 10:40

Ítéletidők Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen, medvetámadások Székelyföld-szerte, a Szülőföldön Magyarul program részletei, a csíksomlyói búcsú, a Kárpát-medence legnagyobb ételszentelése Csíkszeredában érdekelte leginkább az olvasóinkat 2017-ben.

Fotó: Pál Árpád

Hirtelen érkező, majd gyorsan elvonuló, de annál pusztítóbb vihar söpört végig Csíkszeredán és környékén, június 26-án. Az erről szóló, a vihar idején folyamatosan frissült tudósításunk jelen cikkünk publikálásakor 97 936 kattintásnál jár, ez a legolvasottabb anyagunk 2017-ből.

Fotó: Barabás Ákos

{K2}

Fontos azonban tudni, hogy az utána bekövetkezett, már kevesebb kárt okozó vihar után

az említett cikk újból „felpörgött”, mivel a dátum megnézése nélkül többen is megosztották a közösségi oldalakon abban a tudatban, hogy az éppen aktuális viharról szóló tudósításról van szó.

Ezúton hangsúlyoznánk ki, hogy egy aktuális történésről szóló cikk megosztása előtt érdemes egy pillantást vetni annak dátumára is.

Fotó: Gecse Noémi

Második legnézettebb cikkünk szintén viharkárról szól, a helyszín azonban Székelyudvarhely, a dátum pedig július 12. A tetemes kárt okozó, sok fát kidöntő és a közlekedést is megbénító viharról percről-percre készült képes tudósításunk 89 923 kattintásig jutott el.

{K1}

Megvan a sorrend, eszerint utalják a Szülőföldön magyarul program támogatásait

– adtuk hírül szeptember 6-án. Hogy mennyire érinti és érdekli a program minden újdonsága olvasóinkat, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy míg a fent említett cikkünk 84 963 kattintást hozott, addig a témában született másik írásunk, amely a Szülőföldön magyarul program hamarosan kezdődő a kifizetéseiről ad hírt, 54 365 megtekintésig jutott el.

{K3}

Fotó: Gecse Noémi

Nagyot ment a 450.-ik csíksomlyói búcsúról készített képtörténetünk is. Gecse Noémi fotós kollégánk búcsúról készült képeit 73 347-szer nézték meg.

{K4}

Egy önbíráskodásról szóló tudósításunk is sokakhoz eljutott: Romák házát gyújtották fel Gyergyószentmiklóson március 31-én. A nagy port kavart esetről szóló beszámolónk 72 993 kattintásnál jár, ezt követi egy végzetes közúti baleset, ami Kápolnásfalu határában következett be és három ember életét követelte. A tragédiáról szóló híradásunkat közel hetvenezren olvasták el.

{K5}

A Kárpát-medence legnagyobb ételszentelése 2017-ben is rengeteg embert érdekelt:

amellett, hogy az eseményen több ezren vettek részt, az erről szóló tudósításunkra 67 988-an kattintottak.

Fotó: Gegő Imre

{K6}

A medvetéma nagyon forró volt 2017-ben, ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy

nagyon sokan kattintottak a medvetámadásokról szóló híradásainkra:

Zetelaka és Zeteváralja között egy kétbocsos anyamedve támadt egy gombászó férfira. A sérülésekkel „megúszott” találkozásra 65 465-en kattintottak.

Fotó: Pál Árpád

{K7}

Két másik medvetámadásról szóló hír is nagyot ment: a székelykáli medvetámadás áldozatával készült beszélgetést eddig 52 830-an, egy április 30-án, a csibai eltérőnél (Csíkszereda közelében) egy testvérpárra támadt a medve. Az esetről szóló cikkünk 45 840 oldalletöltést eredményezett. Június 24-én combján harapott össze egy pásztort a medve Felcsíkon. A hírre 42 991-en kattintottak.

{K9}

Fotó: Gecse Noémi

Sokakat érdekelt ugyanakkor a Tusványoson dinnyét vacsorázó medve fotója és kollégáink erről szóló élménybeszámolója,

ami 51 858 kattintást eredményezett, míg

a Tusndáfürdőn egy konyhába betörő medve, amely arról vált híressé, hogy a kikavart vinetát is megette, 43 919 kattintást ért el portálunkon, és a Székelyhonra hivatkozva mondhatni az egész magyar nyelvű sajtót bejárta.

{K16}

Olvasóink empátiája is megmutatkozott 2017-ben: Vérre van szüksége egy fiatal udvarhelyi édesanyának című felhívásunkra 63 961-en kattintottak, ami arra enged következtetni, hogy rengetegen megosztották a közösségi oldalon a segítségkérést, ugyanakkor egy szárhegyi kislány műtétjének költségeinek előteremtéséhez is hozzájárultak azáltal, hogy sok emberhez jutott el a róla szóló cikkünk, ami 45 940 kattintást eredményezett.

Fotó: Csibi Attila Zoltán / Facebook

Szétlopják a víz alól előbukkant település maradványait – írtuk meg a bözödújfalui tó leengedésének egyik következményét.

{K8}

A közvélemény szerint kegyeletsértés, ami a negyedszázada elárasztott településsel történik, mivel

szekerekkel és kisebb tehergépkocsikkal hajtottak be a tó kiszáradt medrébe, és szedték össze a főként kert-, de akár házépítésben is hasznos köveket.

Az erről szóló tudósításunkra 53 492-en kattintottak.

Fotó: Pinti Attila

Közel 50 ezer (egészen pontosan 49 561) kattintást hozott a hír, amivel szintén „felrobbantottuk a magyar internetet”: Székely furfanggal üzentek Dan Tanasănak a kozmásiak azáltal, hogy

a községháza előtti ágyásban „írták ki” a Csíkkozmás Községháza feliratot.

{K10}

{K11}

Kádár Annamária gyerekpszichológus meglátására is nagyon sokan voltak kíváncsiak: a márciusban készült interjúra 48 628-an kattintottak, míg az arról szóló hírünk, hogy minden ügyfelével új megállapodást köt az Electrica áramszolgáltató vállalat 47 640 oldalletöltést eredményezett.

{K12}

{K13}

Több mint 47 ezren kattintottak a hírre, amiben megírtuk, hogy egy pásztor megkéselte Máréfalva polgármesterét április 6-án,

Fotó: Pál Árpád

de a Kaufland miccsezőjénél történt provokáció első információit összefoglaló cikkünkre is 46 272 kattintás érkezett.

{K14}

{K15}

Életeket mentett egy balesetben elhunyt fiatal – a május 14-én, vasárnap a Csíkszeredai Megyei Kórházban tartott szerveltávolító műtét 45 683 kattintást hozott.

A Wizz Air-es repülőjegyes átverésre figyelmeztető cikket az átverés linkjéhez hasonlóan rengetegen megosztották: 41 563 kattintásig jutott el.

{P11}

{K17}

Mint ismert, portálunk március 15-i megújulásánál vezettük be, hogy „osztályozni” lehet az itt megjelent híreket: jó vagy rossz hír kategóriába sorolva azokat a cikk alján. Számunkra is érthetetlen okból a legtöbben, pontosabban

8444-en jelölték jó hírnek azt, hogy Székelyudvarhely is sorra került: a kitűzött zászlók miatt pereli az önkormányzatot Dan Tanasă, de sokan „szerették” a megújult portálunk újdonságait ismertető „felzárkóztatónkat”,

de azt a hírünket is, hogy megegyezett egymással a Heineken és a Csíki Sör manufaktúra, vagy hogy Árus Zsolt felvette a kesztyűt Dan Tanasă ellen.

{K18}

7540-szer jelölték rossz hírnek, miszerint jogerős döntéssel tiltották el az orvosi szakma gyakorlásától a csúszópénz elfogadásával megvádolt Csíki Csongor onkológust. A medvetámadásokról szóló híreinket is kivétel nélkül a rossz hírek kategóriájába sorolták olvasóink.

{K19}