A decemberi fogyasztóvédelmi ellenőrzések eredménye: több mint százezer lejnyi bírság

Iszlai Katalin 2017. december 29., 12:41

Összetett ellenőrzést végzett karácsony előtt a Hargita Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség, amely az ünnepre jellemző termékek öt csoportjának minőségét és értékesítésének törvényességét vizsgálta – számolt be közleményben a hatóság.

A csokoládékat is ellenőrizte a hatóság a karácsonyi ünnepek előtt. Illusztráció Fotó: Thomas Campean

December negyedike és nyolcadika között az elemeket és akkumulátorokat, illetve az ezekből származó hulladékok rendszerét vizsgálta a fogyasztóvédelmi felügyelőség. Az erre a kategóriára vonatkozó törvények betartását hat Hargita megyei cégnél ellenőrizték, közülük négynél találtak rendellenességeket. Közel 18 ezer lej összértékű terméket vizsgáltak meg, a tapasztalt kihágások miatt pedig négy esetben róttak ki pénzbírságot 11 ezer lej értékben.

December 18. és 22. között a kristályüvegből készült termékeket vizsgálták a felügyelőség munkatársai hét egységnél. Kettőnél azonosítottak kihágásokat, ezekért egy esetben írásos figyelmeztetést, a másik esetben pedig pénzbírságot róttak ki 5 ezer lej értékben. Egyébként 1240 lej értékű terméket vizsgáltak meg, ebből 401 lejnyi volt hibás (a forgalmazásukat is beszüntették ideiglenesen).

A legátfogóbb ellenőrzést november 27. és december 22. között a karácsonyi időszakra jellemző élelmiszeripari termékek esetében végezték, itt a minőség mellett a megfelelő címkézésre, bemutatásra és reklámra is odafigyeltek.

Az ellenőrzés során az előre csomagolt hústermékeket, az édességeket, a csokoládét és a péksüteményeket vizsgálták 28 cégnél, közülük 14-nél találtak rendellenességeket.

Összesen 608,9 kilogrammnyi terméket vizsgáltak, ebből 147,9 kilogramm nem felelt meg az előírásoknak. A tapasztalt kihágásokért 10 írásos figyelmeztetést és 13 pénzbírságot róttak ki 61 ezer lej értékben. A felügyelőség ezek mellett az éttermeket, illetve a tűzijátékokat és karácsonyi díszeket forgalmazó cégeket is vizsgálta. Az említett két kategóriában 21 egységnél folytattak ellenőrzéseket, közülük hétnél azonosítottak kihágásokat, amelyekért hat esetben róttak ki pénzbírságot 30 ezer lej értékben, egy cég pedig figyelmeztetésben részesült.