Az állami bölcsődék nem tudják lefedni az igényeket

Hajnal Csilla (R) 2017. december 27., 15:37

Több bölcsődei helyre lenne igény, hiszen csak hároméves koruktól fogadják az óvodák hivatalosan a gyerekeket, ám a szülők már jóval előbb kénytelenek munkába állni. Az RMDSZ törvénytervezetet iktatott azért, hogy az összes bölcsőde állami finanszírozásban részesüljön.

Erre a tanévre 557 gyereket irattak be szüleik a bölcsődébe Marosvásárhelyen, de nem mindenkit visznek már szeptembertől. Illusztráció Fotó: Boda L. Gergely

Sok kisgyerekes szülő éli meg igazi dilemmaként az édesanya munkába állását, hiszen ha nem számíthat a nagyszülők segítségére, mert azok még dolgoznak vagy távol élnek, akkor marad a bölcsőde vagy a bébiszitter. Ez utóbbira rámegy egy alapfizetés, az állami bölcsődék száma viszont országszerte alacsony, és ezért nem tudják lefedni teljes egészében az igényeket.

Maradnak a magánbölcsődék, ám nem minden városban van erre sem lehetőség. Marosvásárhelyen összesen hat állami bölcsőde működik 337 hellyel, ám többen iratkoznak be minden évben, mint ahány hely van – tudtuk meg a marosvásárhelyi bölcsődékért felelős igazgatótól, Ferencz Emőkétől.

Jelenleg a 337 helyre 577 gyereket írattak be erre a tanévre, de ez nem azt jelenti, hogy minden gyerek jár szeptembertől, csak be vannak íratva, és van, aki csak tavasztól hozza, vagy amikor munkába áll a szülő

– mondta el lapunknak a bölcsődék igazgatója.

Marosvásárhelyen nincsenek magánbölcsődék, és viszonylag kevés alternatíva van az állami bölcsődéken kívül az egy-három év közötti gyerek intézményes felügyeletére. Ilyen alternatíva például a Lurkó-Kuckó Egyesület ötödik éve működtetett délelőtti csoportos foglalkozása, ahol napi szinten két pedagógus foglalkozik körülbelül tíz gyerekkel – tudtuk meg Imre Teklától, a marosvásárhelyi fejlesztő- és játszóház vezetőjétől. Itt viszont nincs lehetőség hosszú programra, ugyanis délután másfajta – például gyógypedagógiai, logopédiai, nyelvórák – fejlesztő foglalkozások vannak az egyesületnél. Általában másfél éves koruk után hozzák el gyerekeiket ide a szülők, és a kicsik beszokása is egyénileg változó, de mivel kisebb létszámú csoportról van szó, amellyel két pedagógus foglalkozik, így több idő és figyelem jut minden gyerekre, sok szülő számára pedig ez is fontos szempont.

A szülők anyagi hozzájárulása havonta 400 lej, ám ez nem fedezné az összes költséget – a pedagógusok bérét, a programokat, fogyó anyagokat, a helyiséget – ezért egyéb, külső támogatásokkal tudnak csak működni – mondta el Imre Tekla.

Van a városban még néhány óvoda, ahova három év alatti gyerekeket is bevesznek elvegyülve a három éves kor fölötti gyerekek csoportjában, de hivatalosan csak három év fölötti gyerekeknek hozhatnak létre külön óvodai csoportokat.

Az RMDSZ a bölcsődei csoportok hiányára való tekintettel iktatott a héten egy törvénytervezetet, amellyel azt szeretnék elérni, hogy több bölcsőde legyen, és garantált finanszírozást kapjanak az állami és egyházi bölcsődék egyaránt.

„Tekintettel arra, hogy az állami bölcsődék száma alacsony, és nem fedi az igényeket, valamint, hogy számos egyházi és magánbölcsőde próbál megoldást nyújtani erre a hiányra, szükségesnek tartottuk törvénybe foglalni az összes bölcsőde állami finanszírozását. Az RMDSZ parlamenti csoportja törvénytervezetet dolgozott ki és iktatott a bölcsődei oktatás pénzügyi támogatására. Ezáltal garantálva lesz a finanszírozásuk, és arra bátorítjuk az önkormányzatokat, oktatási szervezeteket, illetve az egyházakat, hogy bátran létesítsenek újabb bölcsődéket. Azokon a szülőkön tudunk segíteni, akik a jelenlegi helyszűke miatt nem tudják bölcsődébe adni gyermeküket. Ha a parlament elfogadja a kezdeményezésünket, nőni fog a bölcsődei helyek száma” – nyilatkozta közleményében Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese azt követően, hogy a parlamentben iktatta a tervezetet, amelyet prioritásként jelölt meg a szövetség az őszi parlamenti ülésszak elején.