Egy családnak átlagosan 700 lejbe került idén az ünnepi asztal

Hajnal Csilla (R) 2017. december 27., 12:15

A statisztikák szerint az idei az elmúlt négy év legdrágább karácsonya, hiszen a felmérések szerint csak élelmiszerre 100 lejjel többet költenek a romániai családok, mint négy évvel ezelőtt.

Illusztráció Fotó: Thomas Campean

Míg 2013-ban a romániaiak átlagban 600 lejre, egy évvel később pedig 602 lejre vásároltak élelmiszert, 2015-ben már 638 lejre, tavaly pedig 656 lejre rúgott az élelmiszerekre fordított összeg. Az idei áremelkedés főként abból adódik, hogy a múlt hónapban az infláció szintje három éves csúcsot ért el. A legnagyobb áremelkedés a tojás esetében észlelhető, hiszen rövid idő alatt átlagosan 40 százalékkal növekedett a tojás ára Európában, Romániában pedig 24 százalékkal emelkedett októberben a tavalyi év hasonló időszakához képest. De sokkal többe kerül a vaj is, amelynek ára csaknem 20 százalékkal nőtt meg. A citrusfélék közel 14 százalékkal, a disznóhús öt és fél százalékkal, a bor pedig egy százalékkal drágult.

A zsebekben azonban nem érződik az elmúlt hónapok gazdasági növekedése. „Ha az emberek túl sok pénzt kapnak rövid időn belül, nincs amire költeniük, csak azokat vásárolják meg, amiket eddig is, illetve az import termékeket. Gyorsabb infláció-emelkedés észlelhető, mint amire számítanának az emberek” – fejtette ki a Capital.ro-nak Dragoş Cabat gazdasági elemző.