Akik azért dolgoznak, hogy másoknak biztonságosan teljen a karácsony

Iszlai Katalin 2017. december 24., 10:46

Miközben a legtöbb Hargita megyei otthon, családja társaságában tölti a szentestét és a karácsonyt, olyanok is akadnak, akiknek az ünnepek alatt is dolgozniuk kell. A rendőrök, csendőrök, tűzoltók, orvosok és a diszpécserek éjjel-nappal készenlétben állnak.

Amikor valaki tárcsázza a 112-es egységes sürgősségi segélyhívószámot, egyszerre három diszpécser hallgatja meg: egy tűzoltó, illetve két személy a mentőszolgálattól. Fotó: Gecse Noémi

A karácsony a legtöbb ember számára a családról szól, a szenteste az ajándékozásról, az ünnep első napja pedig a családi ebédekről, vacsorákról. Annak ellenére, hogy ilyenkor szinte mindenki otthon marad, a városok és falvak nagyrészt kihaltnak tűnnek, és a boltok nagy része is bezár, az élet mégsem áll meg.

Annak érdekében ugyanis, hogy a Hargita megyeiek biztonságban és egészségben ünnepelhessenek, nagyon sokan dolgoznak karácsonykor is.

Nem lehet hozzászokni

Bár vállalta a szóvivői munkakörrel járó nehézségeket, az elején nem tudatosult benne teljes mértékben, hogy mire is adta a fejét – mutatott rá Gheorghe Filip, a Hargita megyei rendőr-főkapitányság szóvivője. Mint mondta, el kellett telnie egy kis időnek, amíg rájött, hogy a magánélete soha sem lesz független a munkájától.

Fotó: Tamás Attila

Mára megszoktam, hogy a kommunikáció az ünnepek alatt is ugyanolyan folyamatos kell legyen, mint az év többi napján. Volt rá többször is példa, hogy szentestén kaptam hívásokat, nem csak újságíróktól, hanem olyan Hargita megyei lakosoktól is, akiknek valamilyen információra volt szükségük.

Persze nem kényelmes, hogy mindig elérhetőnek kell lenni, de amíg szóvivő leszek, vállalom ezt. A szakmai életem azonban sokszor azzal jár, hogy megfeledkezem a család fontosságáról, ami nagyon igazságtalan és szomorú. A feleségem és a két gyerekem a mai napig nem szokott hozzá, hogy nem mindig vagyok mellettük az ünnepeken.

Aki azt állítja, a családja elfogadta, hogy a munkája ezzel jár, szerintem nem mond igazat. Nem lehet hozzászokni ahhoz, hogy a férjed nincs veled, ahogy ahhoz sem, hogy édesapád nincs ott, amikor szenteste kibontod az ajándékaid a karácsonyfa mellett. Sok olyan szép pillanat volt, amelyekről sajnos lemaradtam, de ez talán még közelebb hozott minket egymáshoz

– mondta lapunknak a rendőrségi szóvivő.

Hasonló nehézségekkel néz szembe Alina Maria Ciobotariu, a Hargita megyei tűzoltóság szóvivője is, akinek Gheorghe Filippel ellentétben ráadásul még helyettese sincs. „Bár az ünnepeknek a pihenésről és a családról kellene szólniuk, néhány szakmában ez sajnos lehetetlen.

Szóvivőként nem könnyű 24 órából 24-et elérhetőnek lenni az ünnepek alatt is, és nehéz összeegyeztetni a családi és a szakmai életem, de azt sem szabad elfelejteni, hogy a terepen szolgálatot teljesítőknek még nehezebb távol lenni a szeretteiktől.

Szentestén és karácsonykor több mint 100 tűzoltó lesz szolgálatban a megyében, hogy szükség esetén segíthessenek. Én tulajdonképpen az ő munkájukról kell beszámoljak, ami szintén elvon a családom mellől, de szerencsére mindenben támogatnak” – nyomatékosította a szóvivő.

Fotó: Gecse Noémi

Fontos a család támogatása

A Hargita Megyei Csendőr-felügyelőség részéről az intézmény szóvivőjétől, Suciu Gheorghetól, illetve a közrendészeti osztályon dolgozó Negoiță Danieltől érdeklődtünk arról, miként zajlik a munkával töltött ünnep az intézménynél. Egyébként a szóvivő régebben az őrző-védő és a közrendészeti osztályokon is szolgált, így elmondása szerint

az elmúlt 23 év alatt hozzászokott, hogy az ünnepek alatt csak félig van otthon, fél lábbal pedig a küszöbön áll indulásra készen.

„Igaz, hogy nehéz otthon hagyni a családot, a vendégeket, és terepre menni, vagy éppen szóvivőként a telefonhívásokra válaszolni, mert az is elvon a szeretteid mellől. De én vállaltam az ezzel járó nehézségeket, és tulajdonképpen jelenleg nem csinálok egyebet, minthogy a kollégáim munkájáról számolok be. Számomra tehát csak egyes pillanatokban okoz nehézséget az, hogy elérhető kell legyek az ünnepek alatt,

a valódi nehézségekkel inkább a kollégák kell szembenézzenek

– emelte ki a szóvivő. Negoiță Daniel 11 éve dolgozik a közrendészeti osztályon, és ahogyan már sokszor, idén karácsonykor sem lesz otthon a feleségével és a 11 éves kisfiával. Mint mondta, az évek során az ünnepek mintegy 70 százalékát töltötte terepen, és bár továbbra sem könnyű távol lennie a családjától,

a hivatása elégtétellel is jár.

„Az én családom is nagyon megértő, de számukra talán még nehezebb, hogy nem vagyok otthon, mint nekem, hiszen én a második családommal töltöm az ünnepet. Jó érzés, hogy együtt ünnepelhetünk az emberekkel, akikkel találkozunk az utcákon, hiszen

a csendőrök nem azért járőröznek, hogy félelmet ébresszenek, hanem a lakók biztonságának érdekében

– hangsúlyozta Negoiță. Az intézménynél egyébként karácsonyfát is díszítettek, a szentestén szolgálatot teljesítő csendőrök pedig közösen vacsoráznak majd.

Fotó: Gecse Noémi

Önként vállalt ügyelet

A rendvédelmi szervek mellett az egészségügyi rendszer is ugyanúgy működik karácsonykor, mint az év bármely másik napján.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban leginkább a sürgősségi esetek száma növekszik meg az ünnepi időszakban, ami azért is okoz nehézséget, mert csupán három szakorvos dolgozik az osztályon, akik tizenkét órás ügyeletekben váltják egymást.

A 33 éves csíkkarcfalvi Szabó Izabella sürgősségi szakorvos két éve dolgozik az osztályon, idén pedig karácsonykor, szilveszterkor és újévkor is ügyeletes lesz.

Ez a szakma minden szempontból a legnehezebb, hiszen másodpercek alatt kell döntenünk egy súlyos beteg esetében. Emellett a sürgősségi a szabadidőt tekintve sem könnyű, hiszen mindig elérhetőek kell legyünk, akkor is, ha nem vagyunk ügyeletben.

Bár ilyenkor leginkább a munkára koncentrálunk, azt mégsem tudjuk elfelejteni, hogy karácsony van, és gyakran gondolunk arra, milyen jó lenne otthon lenni a családdal. Ez nem is egy munkahely, hanem egy életforma, amit én választottam, és sokat segít a férjem támogatása is” – hangsúlyozta Szabó Izabella.

A legtöbben tehát azért dolgoznak karácsonykor, mert a beosztásuk szerint muszáj, akad azonban olyan is, aki önként vállalta az ünnepi ügyeletet.

Fotó: Veres Nándor

Győrffy Éva csíkszeredai belgyógyász, infektológus 1989-ben költözött ki Magyarországra, ott nevelte fel két fiát szintén orvos férjével. Huszonnyolc külföldön töltött év után azonban úgy döntött, hazaköltözik szülővárosába, így június óta a csíkszeredai kórház fertőző osztályán dolgozik. „Hiányoztak a hegyek, és persze a szüleim, így mindig is szerettem volna hazatérni. Megvártam, amíg a gyerekeim elvégezték az egyetemet, megnősültek, és visszaköltöztem. Ők ott maradtak, sőt, a férjem sem jött velem, mert nem szerette volna bevállalni az újabb költözést. Persze nem könnyű így egyedül, ez az első olyan karácsony, amikor nem lesz együtt a család.

A karácsonyi ügyeletet pont ezért vállaltam el: ha már én nem lehetek a szeretteimmel, legalább a kollégáimnak legyen teljes az ünnep

– mesélt nem mindennapi történetéről a szakorvos.

Akik elsőkként segítenek

Ahhoz azonban, hogy az említett személyek a különböző baleseteket, tűzeseteket vagy orvosi sürgősségeket el tudják látni, legelső sorban tudniuk kell róluk.

A megyei tűzoltóságnak és a Hargita Megyei Mentőszolgálatnak éppen ezért összevont diszpécserszolgálata van: amikor valaki tárcsázza a 112-es egységes sürgősségi segélyhívószámot, egyszerre három diszpécser hallgatja meg: egy tűzoltó, illetve két személy a mentőszolgálattól.

Utóbbinál tízen dolgoznak 12 órás ügyeletekben, így elkerülhetetlen, hogy minden évben legalább egy ünnepen is dolgozzanak. Az 50 éves Novák Éva 21 éve dolgozik a mentőszolgálat diszpécsereként. Idén 25-én az esti műszakban, 19 órától reggel hét óráig lesz ügyeletben, férje pedig szenteste fog dolgozni, így a közös családi ebédre csak karácsony másodnapján tudnak sort keríteni. „Régebben, amikor a gyerekek még kisebbek voltak, nehezebb volt például szentestén dolgozni, mára azonban a család is hozzászokott. Két lányom van, az egyik már férjhez ment, a másik Németországban él, de karácsonykor törekedünk arra, hogy összegyűljön a család” – mutatott rá Novák Éva. Kolléganője, a 47 éves Savui Ildikó 24-én szintén az esti ügyeletet látja majd el, így

míg mások az ajándékaikat bontogatják, ő azok hívását várja, akiknek segítségre van szükségük.

Fotó: Veres Nándor

Tíz éve dolgozik diszpécserként, ez idő alatt pedig sokszor megtörtént, hogy ünnepek alatt is dolgoznia kellett.

Nem könnyű elmenni otthonról karácsony estéjén, amikor jönne az angyal, de mivel már előre ismerjük a beosztást, fel tud készülni erre az ember.

Számomra egyébként kedvezőbb éjszaka dolgozni, hiszen napközben otthon leszek, és így jut idő az előkészületekre, illetve karácsony első napján is ott lehetek az ünnepi ebéden. Az élettársammal töltöm a karácsonyt, aki egyébként még nehezebben viseli, hogy nem leszek otthon szentestén, mint én. Ennek ellenére megértő, hiszen tudja, hogy ünnep ide vagy oda, nekünk ez a hivatásunk.

Az ünnepi hangulatot pedig próbáljuk becsempészni a munkahelyünkre is: karácsonyfát díszítettünk, szentestén – ha belefér az időnkbe – együtt vacsorázunk majd, illetve meg szoktuk lepni egymást kisebb figyelmességekkel

– zárta Savui Ildikó.

Fotó: Veres Nándor