Törvénytervezet az egészséges táplálkozásért

Hajnal Csilla (R) 2017. december 19., 11:14

A környezet, a kultúra, a vallás is befolyásolja a táplálkozási szokásokat. Ezeken csak a gyermeknemzedék meggyőzésével lehet változtatni. Az RMDSZ törvénytervezetet dolgozott ki azért, hogy iskolai keretek között is tájékoztassák a gyerekeket az egészséges táplálkozásól.

Az étkezési szokások gyerekkorban rögzülnek, idejében kell elkezdeni a tájékoztatást Fotó: Veres Nándor

A gyermekkor több okból is fontos alapozó időszak, ekkor alakulnak ki a későbbi ízlést meghatározó étkezési szokások, amelyek már nagyon korán rögzülnek, és nagymértékben hatnak a felnőttkori igényekre.

A túlsúlyosság és a vele járó gondok napjaink egyik legkiemelkedőbb egészségügyi problémája. Az étkezési szokások gyermekkorban alakulnak ki, később pedig felnőttként nagyon nehéz a gyermekkori túlsúlyosságot leküzdeni. Ezért tartottuk fontosnak azt a törvénytervezetet, amely iskolai keretben is támogatná az egészséges táplálkozás intézményi tájékoztatásának témakörét

– nyilatkozta Vass Levente, az RMDSZ Maros megyei képviselője közleményében azt követően, hogy az alsóház szakbizottsága arról a törvénymódosító-javaslatról tárgyalt, amely az egészséges életmód, táplálkozás fontosságát hangsúlyozná a diákok körében.

Vass Levente, az alsóház egészségügyi bizottságának titkára rámutatott: közegészségügyi szempontból is fontosnak tartja az egészséges életmód és az egészséges táplálkozás bátorítását már gyermekkorban is, hiszen a túlsúlyosság számtalan más betegség kialakulását is előidézi, elsődleges kockázati tényezője az érrendszeri problémáknak, a cukorbetegség és a daganatos betegségek kialakulásának.

Ugyanakkor emlékeztetett: a parlamenti ülésszak kezdetekor az iskolákban történő egészséges étkeztetés támogatását és az egészséges életmód iskolai tudatosítását oktatáspolitikai prioritásként fogalmazta meg az RMDSZ képviselőházi frakciója. Ennek értelmében kezdeményezte és támogatta a szakbizottsági munkálatok alatt a Szövetség politikusa a fent említett kezdeményezést. Ehhez hasonlóan, hangsúlyozta a szakpolitikus, szükség van minden olyan jól működő kezdeményezésre, amely az iskolai és a munkahelyi egészséges táplálkozást hatékonyan támogatja – olvasható a szövetség közleményében.