Azon dolgoznak a Hargita megyei hatóságok képviselői, hogy minél kevesebb baj történjen az ünnepek alatt

Iszlai Katalin 2017. december 18., 17:47

Többek között fokozott közúti ellenőrzésekre, illetve a lopások, a törvénytelen karácsonyfa-árusítás és a pirotechnikai eszközök forgalmazásának, birtoklásának visszaszorítását célzó akciókra számíthatnak a téli ünnepek alatt a Hargita megyeiek.

Összevont sajtótájékoztató Csíkszeredában a megyeháza márványtermében. Rendhagyó sajtóesemény Fotó: Gecse Noémi

A karácsonyra és szilveszterre való készülődés, illetve az ilyenkor „szokásos” kihágások megelőzésének témájában tartott hétfőn rendhagyó, összevont sajtótájékoztatót a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság, a Hargita Megyei Olt Sürgősségi Esetek Felügyelősége, a Hargita Megyei Csendőr-felügyelőség és a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal. A találkozón többek között

szó esett a téli útkarbantartásról, a fenyőfa-árusításról, a pirotechnikai eszközökről és a különböző hatósági akciókról is.

Fotó: Gecse Noémi

Téli útkarbantartás

A csíkszeredai megyeháza márványtermében tartott találkozón többek között Jean Adrian Andrei Hargita megyei prefektus, Iordan Ștefan Mircea, a megyei rendőrség parancsnoka, Dan Iamandi, a megyei csendőrség parancsnoka, illetve Stelian Cimpoeșu tűzoltósági főfelügyelő tartott tájékoztatót az ünnepek előtti előkészületekről, ellenőrzésekről és a lakosság számára fontos tudnivalókról. Mint elhangzott,

a székelyudvarhelyi Multipland Kft. és a csíkszeredai Ing Service Kft. együtt fogja végezni a téli útkarbantartást a Hargita megyei országutakon; előbbi a megyei utakon is. Az országutakon a hóeltakítást 68 munkagéppel végzik, ebből 54-et bérelnek a cégek, 14 pedig az Országos Útügyi Igazgatóságé.

Emellett 4 ezer tonna só és 20 tonna kálcium-klorid áll a rendelkezésükre, hogy szükség esetén használhassák. A megyei utak karbantartását 69 munkagéppel végzik, ehhez pedig több mint 60 ezer tonna csúszásgátló anyag áll rendelkezésükre (56 656 tonna homok és 5248 tonna só). A községi utak téli karbantartására két lehetőség van: szerződést kötnek a helyi önkormányzatok, vagy saját gépparkjuk segítségével oldják meg a hóeltakarítást. Mint kiderült, Hargita megyében már csak két olyan község van, ahol az erre vonatkozó közbeszerzési eljárás még folyamatban van: ezek Csíkszentgyörgy és Csíkrákos.

A munkálatokat a helyi közigazgatási egységek 127 munkagépével és 50 bérelt járművel végzik, ehhez 4500 tonna homok, ezer tonna só és 440 tonna egyéb csúszásgátló anyag áll rendelkezésükre.

Fotó: Gecse Noémi

Rendőrségi akciók

A rendőrség, a csendőrség és a tűzoltóság is két fő tevékenység mentén készül az ünnepi időszakra, a közös cél pedig a közbiztonság növelése. A speciális akciók mellett a megelőzésre fektetik a hangsúlyt, ennek érdekében pedig több ellenőrzést tartottak a szálláshelyeken és a vendéglőkben. A csendőrség közrendészeti osztályának képviselői emellett biztosítják a különböző köztéri rendezvényeket.

Tavaly decemberben egyébként 1102 bevetésük volt a megyei csendőröknek, 7 bűncselekményt azonosítottak, illetve további húszat a rendőrséggel együttműködve. Az említett időszakban 65 kihágást jegyeztek, ebből 27 esetben róttak ki pénzbírságot 9200 lej értékben.

A megyei rendőrség elsősorban a fenyőfa-árusítással és a pirotechnikai eszközökkel kapcsolatos tudnivalókra hívta fel a figyelmet. Minden évben

több megelőző akciót indítanak a pirotechnikai eszközöket árusítók és -használók megfékezésére, hiszen ezek törvénytelen, azaz engedély nélküli értékesítése vagy birtoklása pénzbírsággal, súlyosabb esetben három hónaptól egy évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

A rendőrség arra kéri a lakokat, tartózkodjanak a veszélyes eszközök használatától, hiszen azok súlyos sérüléseket, sőt, akár halált is okozhatnak. Karácsony közeledtével ugyanakkor megnőtt a fenyőfákat törvénytelenül kitermelők és árusítók száma:

az utóbbi időszakban 180 karácsonyfát foglaltak le és koboztak el a rendőrök a megfelelő iratok hiánya miatt.

Fotó: Gecse Noémi

Az ünnepi időszakban továbbá a járművezetőknek is érdemes lesz körültekintőnek lenniük, hiszen

a rendőrség a szokásoshoz képest több ellenőrzést tart majd az utakon.

Mint mondták, az akcióval elsősorban az ittas vezetők kiszűrését és büntetését célozzák meg, hiszen

az ünnepek alatt hajlamosabbak egy-két pohár alkohol elfogyasztása után kormányhoz ülni a sofőrök.

A rendőrség emellett a piacokon és a nagyobb áruházakban is ellenőrzéseket tart a lopás visszaszorítása érdekében.

A tűzesetek megelőzése

A tűzoltóság megelőző intézkedései közé tartozott a Hargita megyei önkormányzatok és az önkéntes tűzoltó-alakulatok tájékoztatása és felkészítése is. Erre azért volt szükség, mert a korábbi évek tapasztalata szerint a téli ünnepi időszakban a magántulajdonokat érintették legnagyobb mértékben a tűzesetek. Ezek keletkezésének leggyakoribb okai közé tartozik például a disznóvágások alkalmával használt nyílt láng az udvarokon, a füstölők építése és használata, a karácsonyfák feldíszítése, illetve a fűtőberendezések helytelen használata.

Fotó: Gecse Noémi

A tűzoltóság éppen ezért felhívta a lakosság figyelmét, hogy nyílt láng használatakor tartsák be a biztonsági távolságot a gyúlékony anyagoktól, és soha ne hagyják felügyelet nélkül a lángot, továbbá mindig legyen kéznél tűzoltókészülék is.

A füstölők kialakításánál is figyelembe kell venni a biztonsági távolságot, ugyanakkor szigorúan tilos ezek építése a lakóházak padlásán. A karácsonyfa díszítéshez használt elektromos díszeket érdemes ellenőrizni a használatuk előtt, illetve tilos ezeket áram alatt hagyni, ha elmennek otthonról, vagy alszanak. Végül a kémények tisztításának fontosságára is felhívták a figyelmet, ezt ugyanis minden téli szezon előtt kötelezően el kell végeztetni.

Fotó: Gecse Noémi