Román körverseny az Eurosporton

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. december 14., 10:43

A Tour de France mintájára térhet vissza Románia Kerékpáros Körversenye a hazai sportnaptárba. A vetélkedőt négy év szünet után rendeznék meg újra.

Kerékpárosok Háromszéken. A román kör Kovászna megyén is áthaladna. Archív Fotó: Sánta Imre

Marius Dunca sportminiszter bejelentette, hogy a négy év kihagyás után jövőre újra megszervezendő ötnapos viadalt az Eurosport közreműködésével szeretnék az egész kontinensen élőben sugározni.

„Nagyon fontosnak tartom ezt a projektet, és szeretném, ha majd utódaim is hagyománynak tekintenék a támogatását” – mondta el az Agerpres hírügynökségnek a tárcavezető. Hozzátette, az egyesülés centenáriuma alkalmával szeretnék a verseny révén összekovácsolni a régiókat, a szakaszok célját pedig kulturális eseményekkel kapcsolnák össze.

Fotó: Pál Árpád

A bemutatott útvonal alapján egyébként Gyulafehérvárról rajtolna el a szeptemberi viadal Balázsfalva irányába, hogy Szebenben legyen az első nap befutója. Másnap onnan Fogarason át Barcarozsnyó irányába haladna a mezőny, amely a harmadik napon a Brassó – Kézdivásárhely – Mărășești – Focșani szakaszt teljesítené. A negyedik nap Buzău – Ploiești – Târgoviște környékén haladnának a kerékpárosok, hogy aztán a zárónapon Bukarest kerüljön főszerepbe.

Dunca az elkövetkező napokban meg szeretné kötni az Eurosporttal a szerződést, hogy ezáltal az egész ország és annak történelme publicitást kapjon a verseny idején.

Noha az Agerpres nem tesz róla említést, a lapunk megkeresésére Novák Károly Eduárd, a Román Kerékpáros Szövetség elnöke leszögezte, hogy nem a minisztérium független projektjéről van szó, hanem a kerékpárszövetség szervezi meg a tárca támogatásával.

Novák szerint megváltozik majd a sportág megítélése a romániai emberekben Fotó: Sánta Imre

A csíkszeredai paralimpikon már újraválasztásakor is hangsúlyozta, hogy szeretné újjáéleszteni a hagyományos körversenyt, így most örül annak, hogy ebben partnerre talált a kormány képviselőjének személyében.

Az útvonal sem meglepő, hiszen minden évben változni szokott, hogy minél több helyre eljusson a verseny

– fogalmazott Novák.

Meglátása szerint az általa irányított sportág kezd kilábalni a támogatásmegvonással járó négyévnyi „böjtből”, és „történelmi pillanatként” jellemezte az előttük álló esztendőre tervezett körversenyt. „Ezáltal a kerékpársport megítélése is változni fog Romániában. Az Eurosport közvetítése áttörést hozhat” – fűzte hozzá.

Dunca egyébként ugyancsak jövőre tervez egy fővárosi lovaglóversenyt, és örömének adott hangot annak okán, hogy a sportminisztérium 2018-ra tervezett, 517,3 millió lejes költségvetése pozitív elbírálást kapott a szakbizottságoknál.

Ez azt jelenti, hogy jól állítottuk össze. Tizenöt százalékkal magasabb az ideinél, ezért több pénzt adhatunk az ifjúsági- és sporttevékenységekre

– közölte.