Ahol borvízforrásból telnek fel a kutak

Bíró Blanka 2017. december 12., 20:11

Négy háromszéki falu ötven kútjából vettek vízmintát szakmai gyakorlatos egyetemi hallgatók. A vizsgálatok során kiderült, mindenik víz iható, ugyanakkor az eredmények arra engednek következtetni, hogy néhol ásványvízforrásból telik fel a kút.

Nem mindegy, milyen vizet töltünk a pohárba. Illusztráció Fotó: Veres Nándor

November folyamán Árkos, Kőröspatak, Kálnok és Gidófalva kútjaiból vettek mintákat, melyek fizikai-kémiai paramétereit vizsgálták, a Kovászna megyei önkormányzat támogatásával. Ellenőrizték az ammónia-, a nitrit- és nitrátkoncentrációt, a pH- értéket, a vízkeménységét, illetve a vezetőképességet. Az eredmények szerint

mindenik bevizsgált kút vize iható,

a szennyezettség mértéke nem haladta meg a megengedett értéket, további mikrobiológiai elemzésekre már nem is volt szükség. Antal Noémi lapunknak elmondta, Gidófalván azzal szembesültek, hogy alig van már víz a kutakban, nehéz volt a mintavétel is, ám épp ebben a faluban az egyik mintánál magas vastartalmat mutattak ki, valószínű

ásványvízforrásból telik fel a kút. Árkoson pedig magas sótartalmú vízmintát találtak, ez a kút is borvízforrásból telik, jóízű a vize.

Minden esetben megállapították, hogy kemény a víz, miközben a szabvány ötös, a tízes pedig még elfogadott (10 mg/l CAO), az Olt menti falvakban ennek a két-háromszorosa, de ötvenes értéket is mértek. Az ilyen vizek

vízkövesítik a háztartási gépeket, ajánlott vízlágyítót használni, de fogyasztani is óvatosan kell, mert vesekő kialakulására hajlamosít.

Az adjunktus elmondta, az értékek változók, valószínű, ha nyár elején gyűjtik be a mintákat, amikor a gazdák szórják a műtrágyát, rosszabb eredményeket kapnak. Ám a talajnak néhány hónap is elég, hogy regenerálódjon, azonkívül a kutak elég mélyek, mire oda lejut a szennyezés, a baktériumok egy részét már lebontják. Ugyanakkor az is javítja a kutak vizének minőségét, hogy a nagy gazdaságokat kiköltöztették a településekről, a háztartások többségében már nem gazdálkodnak, legtöbb egy-két tehenet tartanak, ezzel pedig nem szennyeznek jelentős mértékben.

{A}

A vezetékes vizet folyamatosan ellenőrzik, ám a magánkutak bevizsgálását a tulajdonosnak ki kell fizetnie – mondta el megkeresésünkre Ágoston László, a Kovászna Megyei Népegészségügyi Igazgatóság vezetője. Rámutatott, 230 lejbe kerül az elemzés, ám ha a kútvizet használják főzésre, fogyasztásra, ezt mindenképpen ajánlatos elvégezni, hiszen minden eset egyedi.

A víz elemzése elsősorban ott fontos, ahol kisgyerek van a családban,

hiszen a magas nitrit- és nitrátkoncentrátum a kisbabáknál methemoglobinémiát, vagy másként kékcsecsemő-szindrómát okozhat. Az elmúlt években három hasonló eset volt Kovászna megyében.