Az országos gyász nem érinti az óvodai ünnepségeket

Hajnal Csilla (R) 2017. december 12., 18:20

Sok óvodás csoport már hetek óta készül az adventi, karácsonyi együttlétre, és néhányan a kihirdetett háromnapos országos gyász idejére, december 14–16. között tervezték az ünnepséget. A

Illusztráció Fotó: Pál Árpád

Néhány bukaresti tévéadó híradója arról számolt be a napokban, hogy az oktatási minisztérium figyelmeztette az óvodák és iskolák vezetőit, hogy december 14–16. között ne szervezzenek semmilyen kulturális vagy sporttevékenységet, ugyanis Románia kormánya nemzeti gyászt hirdetett az elhunyt Mihály király emlékére.

Sok óvodás és iskolás gyerek szüleiben merült fel a kérdés, hogy ez mennyire érinti a már betervezett karácsonyi ünnepségeket. A Maros Megyei Tanfelügyelőség honlapján megjelent közlemény csak azt írja elő, hogy ezeken a napokon a tanintézeteknek is félárbocra kell engedniük az ország nemzeti zászlaját.

Haller Katalin, a Maros megyei magyar óvodás csoportokért felelős szaktanfelügyelő lapunk megkeresésére elmondta, hogy az óvodás csoportoknak, iskolásoknak nem kell elhalasztaniuk az ünnepséget.

Nem eszem-iszom mulatságot terveztek a gyerekek és a pedagógusok, a szeretet ünnepére készülve az adventi együttlétről szól a rendezvényük. Szerintem nem is kell elhalasztaniuk jövő hétre ezt, amikor amúgy is túl zsúfolt lesz a hetük karácsony előtt

– fogalmazott Haller Katalin. Hozzátette, neki egy pedagógus sem jelezte, hogy elhalasztaná a betervezett ünnepséget. Az oktatási intézményekben december 22-én, pénteken kezdődik a téli vakáció, amely január 15-éig tart.

A kormány múlt szerdán rendelt el háromnapos nemzeti gyászt Románia utolsó, a trónról 1947-ben elűzött uralkodója, I. Mihály király halála miatt. A svájci rezidenciáján 96 éves korában múlt kedden elhunyt Mihály király hamvait december 16-án helyezik örök nyugalomba a Curtea de Argeș-i katedrálisban. A kormány sajtóirodája által kiadott közlemény szerint minden országos és helyi állami intézménynek kötelessége az ország nemzeti lobogóját félárbocra engedni. Ugyanez érvényes a politikai pártok és a szakszervezetek székhelyein kitűzött lobogókra, a tanintézetek épületein, a kulturális, illetve a diplomáciai jellegű intézményeken, az állomásokon, a határátkelőkön, kikötőkben, a hajókon kitűzött zászlókra. A magánszemélyek által kitűzött nemzeti lobogókat is félárbocra kell engedni.