Hulladékból épít különleges „mezőgazdasági gépeket”

Kömény Kamilla 2017. december 16., 21:19

Műanyag palackok, ágak, karton, rézdrót, szigetelőszalag, elektromos eszközök részei és szilikonpisztoly – ezek a tizenegyedik osztályos Bánfy Szabolcs által leggyakrabban használt eszközök, amikből mezőgazdasági gépek kicsinyített mását készíti el.

Bánfy Szabolcs távirányítós traktora és az ahhoz kapcsolható eszközök. Egymaga készítette mindet Fotó: Sándor Csilla

Teljesen autodidakta módon, segítség nélkül készíti el mezőgazdasági gépek élethű makettjeit mindenféle hulladékból, saját elképzelése, kreativitása révén Bánfy Szabolcs – hívta fel figyelmünket Tánczos Vilmos, a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Szakközépiskola egyik tanára. Mint a pedagógus rámutatott, a tehetséges diákjuk által készített és bemutatott gépek amiatt is érdekesek, mert nemcsak az eredetiekhez hasonlóan néznek ki, hanem úgy is működnek. Emiatt is érezték úgy tanártársaikkal, hogy valamilyen módon meg kellene mutatni tanulójuk munkáját.

Az iskolában megkerestük a lázárfalvi Bánfy Szabolcsot is, aki jelenleg mezőgazdasági szakiskolai osztályban tanul tizenegyedikesként. Mint tőle megtudtuk, négy éve kezdett el érdeklődni a különböző gépek iránt, de mivel nem volt meg a kellő tudása,

mindössze fél éve fogott hozzá a nekünk is megmutatott mezőgazdasági eszközök elkészítéséhez.

Fotó: Sándor Csilla

Miközben beszélgettünk, egy dobozból előkerült az általa készített távirányítású traktor, és több hozzá csatolható eszköz – vízszállító tartály, eke, borona, permetező-, tárcsázó-, talajmaró- és ültetőgép, továbbá trágyaszóró- és billenős utánfutó. Ezek megalkotásához elsősorban nyírfaágakat, műanyag palackokat, szigetelőszalagot, kartont és elektromos játékok alkatrészeit használja fel, de fecskendőt, rádió- és vérnyomásmérő-alkatrészt, írószereket is látni egy-egy alkotáson. A rögzítéshez drótokat, szilikont használ, szükség esetén pedig forraszt is.

Fotó: Sándor Csilla

Szabolcs bemutatta a gépek működését is, a homlokrakodós traktoron először a fényjelzéseket kapcsolta be, majd a rakodó részének mozgatása következett. A traktorhoz nagy türelemmel csatlakoztatta elsőként a tárcsázó gépet, mint kiderült, nemcsak a látszat miatt vannak rajta a tárcsalapok, hiszen azok forognak is, ahogy a trágyaszóró-utánfutó szóróvillái is az eredetihez hasonlóan működnek.

Fotó: Sándor Csilla

A permetezőbe nyugodtan beletölthető a folyadék, hiszen nemcsak megtartja azt, hanem a megfelelő vezérléssel ki is préseli a szórófejeken. A billenős utánfutó is megemelkedik a fiatal vezérlésével, és azt is megmutatja, hogy az ültetőgép nemcsak a magágy kialakítására és a magok beleszórására alkalmas, hanem az elültetett vetőmagokat be is takarja.

Mint arra rámutatott,

csak úgy kigondolja, megálmodja, hogy milyen gépet szeretne elkészíteni, majd nekifog és kivitelezi.

Fotó: Sándor Csilla

Addig bütyköl, amíg sikerül megoldani az elképzelését, ha komolyabban elakad, utánaolvas, hogy mit kellene másképp csinálnia. A kivitelezésben az is segíti egyébként, hogy szakmai gyakorlatai során rendszerint mezőgazdasági gépeket szerel. A további terveivel kapcsolatban a tizenegyedik osztályos diák azt is elmondta, hogy a hétvégén egy összkerékmeghajtású rönkvonszoló erőgépet (TAF) készített, az jelenleg még fejlesztés alatt van. Tervezi egy pityókaszedő gép és egy kombájn elkészítését is. Megjegyezte ugyanakkor,

az ötletek általában egyik napról a másikra jutnak eszébe,

emiatt későbbi elképzeléseiről nem tudott mit mondani.

Fotó: Sándor Csilla

A végső cél, hogy tervezőmérnök lehessen, ami által különböző mezőgazdasági gépeket fejleszthetne. Mivel a lázárfalvi fiatal szakiskolásnak az érettségiig még két évet kell középiskolába járnia, azt követően tanulhat tovább – tisztázta a tanára, megjegyezve, hogy nemcsak a gyakorlatban ügyeskedik Szabolcs, de az elméleti tantárgyakból is jól teljesít.