Szakmai tanácskozást tartottak a kézművesség helyzetéről

R. Kiss Edit 2017. december 07., 22:33

Hogyan lehet hozzájárulni a népművészeti termékek minőségének fenntartásához – erre és hasonló kérdésekre kerestek választ csütörtökön Csíkszeredában néprajzkutatók, muzeológusok, népi mesterek, népművészeti szövetségek tagjai, vidékfejlesztők.

Fotó: Gecse Noémi

A szakmai tanácskozást az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala, a Hargita Megyei Kulturális Központ (HMKK) és Hargita Megye Tanácsa szervezte azzal a céllal, hogy

párbeszédet indítsanak a térségi döntéshozók, kulturális szereplők, szakértők és népi mesterek, népművészeti szövetségek között a népi mesterségek helyzetéről.

Népi mesterségek a HMKK fotóin. A kézművesség jövője került szóba Fotó: Gecse Noémi

A rendezvényen előadások hangzottak el többek között a népművészet múltjáról és jelenéről, a népművészeti vásárokról, a termékek bemutatási gyakorlatairól.

Jogszabályt készítenek elő

Mint a tanácskozás előtt megfogalmazták, a kézművesség fenntartásához, gazdasági erőforrásként való kezeléséhez elengedhetetlen a kézműves termékek minősítése, azonban

a népi mesterek státusát és termékeik minőségét nem szabályozza és nem garantálja jogszabály Romániában.

Fotó: Gecse Noémi

Ferencz Angéla, a HMKK vezetője a tanácskozás végén elmondta, a megbeszélés tapasztalatainak összegzésével egy törvénytervezet kidolgozásához fognak hozzájárulni:

az RMDSZ és a nagyszebeni Astra múzeum támogatásával igyekeznek elérni, hogy létrejöjjön a jogszabály, amely törvényes alapot biztosít a kézműveskedésnek.

Fontos, hogy a fiatalok is lássanak megélhetési lehetőséget a kézműves tevékenységben – mondta még Ferencz Angéla.

Fotó: Gecse Noémi