Új parkokat létesítenek Tusnádfürdőn, amelyektől a turizmus fellendülését is remélik

Iszlai Katalin 2017. december 07., 22:00

A Parkok és zöldövezetek kialakítása Tusnádfürdőn nevű, 6,7 millió lej összértékű európai uniós pályázat révén három park kivitelezésére vált lehetőség a fürdővárosban.

A központi park látványterve Fotó: Garden Proiect

A projekt során három park kivitelezését tervezik Tusnádfürdőn, amelyek összfelülete 8789 négyzetméter. Emellett 970 méteren a közvilágítást is felújítják.

A tervezés során 177 fa „sorsáról” kellett dönteniük, végül 82 esetében tisztító vágást, 35 esetében alakító vágást végeztek, a fennmaradó 60-at pedig ki kell vágni a kivitelezés érdekében. Helyettük azonban 131 díszfát ültetnek, továbbá több mint 1600 cserjét, 83 tűlevelű fát és közel 750 sövényt.

Fotó: Pinti Attila

A legnagyobb és leglátványosabb, Központi Park nevet viselő 5859 négyzetméteres multifunkcionális létesítményt az Ozon hotel melletti zöldövezeten alakítják ki.

A parkban helyet kap majd egy színpad, egy játszótér, fitneszgépek, sakk- és malomtáblás asztalok, továbbá egy 586 négyzetméteres multifunkcionális sportpálya.

Fotó: Pinti Attila

A gumiburkolattal rendelkező pálya nyáron szinte bármilyen sport űzésére alkalmas lesz, télen pedig jégpályává alakítják át. Mellette egy öltözőt és mellékhelyiséget is kialakítanak. A második, Szent Anna nevű, 2410 négyzetméter felületű parkot a Szent Anna sétány és a volt Tulipán étterem melletti zöldövezeten alakítják ki. A tervek szerint többek között ezen a helyszínen is egy játszótér, illetve fitneszgépek kapnak helyet. A harmadik, 520 négyzetméteres Malom nevű park a Fenyő és a Malom utcák közötti részen kap majd helyet.

Fotó: Pinti Attila

Albert Tibor a találkozón elmondta,

a két nagyobb park célja főként az, hogy turistákat vonzzon, illetve az sem titkolt szándékuk, hogy lehetőleg minél több éjszakát töltsenek a vendégek Tusnádfürdőn. A legkisebb park a tömbházak közelében lesz, ezért az elsősorban a helybéliek igényeit szolgálja ki.

A polgármester szerint a három park újabb szórakozási lehetőséget teremt majd a látogatóknak, a tusnádfürdőieknek pedig egy lehetőséget, amiért érdemes kimozdulni. A pályázat kivitelezési időtartama 16 hónap.

Fotó: Pinti Attila

6,57 millió lejes támogatás
A beruházásra vonatkozó finanszírozási szerződést szeptember 27-én írta alá Albert Tibor polgármester, illetve Simion Creţu, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség (ADR) igazgatója. A megvalósíthatósági tanulmányt a csíkmadarasi Garden Proiect kertészet a székelyudvarhelyi EG Transyl-van Landscape Kft.-vel, illetve a csíkszeredai Kontur Kft.-vel együttműködve állította össze, továbbá a pályázat megírásában az OTP Consulting is szerepet vállalt. A 2014/2020-as Regionális Operatív Program keretében támogatott pályázat összértékéből 6,57 millió lejt biztosít a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség , a fennmaradó összeg pedig a tusnádfürdői önkormányzat önrésze.

Fotó: Pinti Attila