A mezőgazdasági minisztérium alárendeltségébe is fognak tartozni a mezőgazdasági szakirányú iskolák

Hajnal Csilla (R) 2017. december 07., 21:33

A szenátus pár napja szavazta meg, hogy ezentúl a mezőgazdasági szakirányú középiskolák a tanügyminisztériumon kívül a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium alárendeltségébe is tartoznak.

Marosvásárhely egyetlen mezőgazdasági szakközépiskolájában is vannak más szakirányú képzések Fotó: Haáz Vince

Mint ismeretes, minimális beruházással tengődik a hazai szakoktatás, a minőségi, korszerű tanításhoz több pénzre lenne szükség, ugyanakkor szakemberhiánnyal küszködik a társadalom.

Akárcsak a legtöbb szakiskola, a mezőgazdasági tanintézetek sem örvendenek túl nagy népszerűségnek, ráadásul nagy a szakadék az oktatás és a munkaerőpiac között.

„Míg 1990 előtt az országban mintegy 200 mezőgazdasági iskola létezett, ma alig húsz. Ezek is úgy maradhattak fenn, hogy elindítottak más szakokat is, mert sajnos az él a köztudatban, hogy a kapáláshoz nincs szükség oklevélre.

Marosvásárhely egyetlen mezőgazdasági profilú tanintézetében, a Traian Săvulescu Mezőgazdasági Szakközépiskolában a mezőgazdasági szakon kívül például állategészségügyi vagy élelmiszeripari szak is indult

– fogalmazott lapunknak Illés Ildikó főtanfelügyelő-helyettes.

Bár a Maros Megyei Tanfelügyelőség még nem kapott hivatalos átiratot a döntés részleteiről, Illés Ildikó reméli, ez azt jelenti, hogy két minisztériumtól kap majd finanszírozást az iskola, nem pedig azt, hogy egymásra hárítják a támogatás felelősségét. A tanfelügyelőség egy videokonferencián keresztül értesült a szenátus döntéséről, amelyet Petru Andea, az oktatásügyi minisztérium államtitkára közvetített az ország tanfelügyelőségeinek.

A tanulók így jobban fel tudnak készülni a gyakorlati oktatásra, és majd nagyobb eséllyel találnak munkát az iskola elvégzése után

– idézte az államtitkárt a Marosvásárhelyi Rádió román szerkesztősége. Ioan Macarie, a megye főtanfelügyelője a rádiónak azt nyilatkozta, üdvözli a szenátus döntését, és mint fogalmazott, jó lenne, ha a többi minisztérium is átvenné a többi szakirányú iskolát, mert a szakképzés az iskolákban történik. Példaként hozta fel az egészségügyi posztliceális képzést, ahol a diákok a kórházakban végzik a gyakorlatukat, és ez sem díjmentes.