Szilvát küldtek, lekvárt kapnak vissza az erdélyiek

Bakó Zoltán 2017. december 07., 21:18

A Magyar Országgyűlés képviselője, Boldog István érkezett Erdélybe, hogy kíséretével elhozza az alföldi Kétpón főzött szilvalekvárból a marosszékieknek és Hargita megyeieknek járó kóstolót, valamint néhány óvodának szánt anyaországi ajándékcsomagot.

Fotó: Bakó Zoltán

Az MPP elnöke, Biró Zsolt parlamenti képviselő fogadta csütörtökön a vendégeket és együtt mutatták be a Nemzet Kenyere akcióhoz hasonló módon szervezett szilvalekvár kezdeményezést. Erről Boldog István elmondta,

a lekvár a Kárpát-medence minden területéről érkezett szilvából készült az alföldi Kétpón, a II. Alföldi Lekvárfőző Fesztiválon.

Az általa kezdeményezett akció lényege az volt, hogy szeptemberben a Kárpát-medence minden magyarlakta településéről – ahol szilva is terem – vigyenek, vagy küldjenek szilvát Kétpóra, mert mint ahogyan a Kárpát-medencei búzából készült kenyér, úgy

a Kárpát-medencei szilvából készült lekvár is a medencei magyarság összetartozását, de egyben összefogását is jelenti.

Antal Zoltán adta át a szilvalekváros üvegeket Fotó: Bakó Zoltán

Biró Zsolt pedig azt mondta el, hogy a szilvát az MPP Maros megyei szervezete vitte Kétpóra, most pedig házigazdaként fogadják a szervezőket. az adventi időszakban pedig több marosszéki „szilvaküldő” települést is felkeresnek. Csütörtökön mikulás-csomagokat osztottak Makfalva, Hármasfalu, Erdőszentgyörgy és Nyárádszereda óvodáiban. Szerdán Széken tették ugyanezt, pénteken pedig Csicsóba, valamint Csíkszentsimonba mennek.

„Szerény, de jelképes ajándék, ami egy népmeséből, társasjátékból és kártyajátékból áll. A népmese tartalmaz egy élettapasztalatot, népi bölcseletet, ami a kisgyerekek nevelkedéséhez elengedhetetlenül szükséges. Javasoltam a miniszterelnök úrnak, hogy a kormány vállalja fel, hogy a Kárpát medence minden óvodájába juttasson el népmeséket tartalmazó ajándékcsomagot. Úgy tűnik, ez valóra is válik.

Az együvé tartozás érzése, szelleme erősödik ezzel, s ez reményt ad arra, hogy az elkövetkezendő ezer évben magyar szótól lesz hangos a Kárpát medence. Én remélem, hogy szaporodni fognak az ilyen jellegű közös akciók

– mondta el lapunknak Boldog István képviselő.

Fotó: Bakó Zoltán

A jelen lévő Berki Ferenc Maros megyei MPP-elnök kezdeményezésére a kárpátaljai magyar családoknak juttatnak ruhákból, játékokból és tartós élelmiszerekből álló szeretetcsomagokat.

Végezetül az anyaországi képviselő megköszönte az erdélyiek segítségét az akció lebonyolításában, és kérte, hogy szorgalmazzák a jövő év áprilisi választásokhoz a regisztrációt és majd a szavazást is. A küldöttségben részt vevő Antal Zoltán kun kapitány átadott két üveg Kétpón főzött szilvalekvárt Biró Zsoltnak, s elmondta – minden település, amely szilvát küldött, részesülni fog ilyen adományban.

Fotó: Bakó Zoltán