Bepereli Dan Tanasát a Szabad Emberek Pártja rágalmazás miatt

Simon Virág 2017. december 07., 20:05

Rágalmazásért és becsületsértésért pereli be a magyarellenes Dan Tanasă bloggert a Szabad Emberek Pártja.

Nem csak Dan Tanasă perel. Becsületsértésért és rágalmazásért pereli be őt a Szabad Emberek Pártja Fotó: Pál Árpád

A Szabad Emberek Pártja (POL) bepereli a magyarellenes megnyilvánulásairól és a magyar szimbólumok elleni fellépéseiről ismert Dan Tanasă bloggert a B1 televízióban elhangzott valótlan, uszító, xenofób tartalmú kijelentései miatt. Az alakulat ugyanakkor is fontolgatja, hogy a televíziós csatorna ellen is eljárást kezdeményeznek. Hermann Mark Christian, a POL marosvásárhelyi tanácsosa rámutatott:

a szóban forgó tévéműsorban olyan állítások hangzottak el, amelyek miatt „muszáj perelni”.

Dan Tanasă többek között azt állította, hogy

a Szabad Emberek Pártjának tanácsosai az önkormányzati üléseken csak magyar nyelven szólalnak fel semmibe véve az állam hivatalos nyelvét.

Hermann szerint ez valótlanság, ugyanis az interneten élőben is közvetített tanácsüléseken általában Györfi Júlia és ő

magyarul és románul is felszólal, illetve néha időszűke miatt, illetve az adott témához való hozzászólások során csak románul beszélnek.

Dan Tanasă továbbá azt is fejtegette, iratokkal tudja bizonyítani, hogy a POL paktumot kötött az RMDSZ-szel. „Igen kíváncsi vagyok erre a dokumentumra, amely, mint jól tudjuk, nem létezik” – hangsúlyozta Hermann Mark Christian. A politikus tudomása szerint az egész onnan indult, hogy előbányászták Dan Maşca, a Szabad Emberek Pártja alapítójának egy tavaly elhangzott mondatát, miszerint

a marosvásárhelyi képviselő-testületben egy román embernek köszönhetően van magyar többség.

Ennek mentén elindulva hangzottak el a valótlan, az igazságot elferdítő mondatok, az uszítás. A műsorvezetőnek is nagy felelőssége van, hiszen nem lett volna szabad megengednie, hogy mindez megtörténjen

– magyarázta Hermann Mark Christian. Kifejtette:

rágalmazásért, becsületsértésért, valótlanságok sorozatáért perelnek és kérnek kártérítést, illetve azért is eljárást kezdeményeznek, mert a POL-ról olyan képet próbált lefesteni a blogger, hogy az RMDSZ nyúlványa.

A Szabad Emberek Pártjának képviselője szerint az Országos Audiovizuális Tanácsnak (CNA) is közbe kellene lépnie, és ki kellene vizsgálnia az ügyet.