Ismét garázdálkodtak a medvék Etéd községben – kérvényezik a kilövésüket

Fülöp-Székely Botond 2017. december 07., 19:56

Számtalan szárnyast, nyulakat, méhcsaládokat és bárányt is öltek a medvék az elmúlt időszakban Etéd községben, ahol nemcsak a lakosok, de még a vadászok szerint is tarthatatlan a helyzet. A helyi vadásztársulat vezetősége kérvényezte négy nagyvad kilövését.

Az egy hétig tartó etédi pusztítás egyik helyszíne. A szemtanúk szerint nem csak egy medve garázdálkodik Fotó: Etéd Polgármesteri Hivatala

Csekefalva, Szenterzsébet, Etéd és Kőrispatak környékére egy-egy medve kilövését kérvényezte a Hubertus Vadász- és Sporthorgász Egyesület vezetősége, tekintettel arra, hogy a túlszaporodott nagyvadak

rengeteg szárnyast, nyulat, szarvasmarhát és juhot is öltek az említett zónákban, továbbá méhkaptárokat törtek össze

– tudtuk meg Fazakas Attilától, az egyesület igazgatójától. Fazakas egyelőre nem tudta megmondani, hogy mikorra várható az elbírálás eredménye, de azt kérték, hogy pozitív döntés esetén május végéig érvényesek legyenek az engedélyek.

Fotó: Etéd Polgármesteri Hivatala

Legutóbb Etéd községben voltak nagyobb gondok a medvék miatt, ott múlt héten minden este betörtek több háztartásba, jelentős mennyiségű tyúkot, récét, nyulat, méhcsaládot és egy bárányt is elpusztítva. A szemtanúk szerint egy kétbocsos medve pusztított,

így az igazgató kevés esélyt lát arra, hogy kilövési engedélyt adjanak az anyaállatra, hiszen akkor bocsai is elpusztulnak. Reméli ugyanakkor, hogy a jelentős károkra való tekintettel mégiscsak pozitívan bírálják el kérvényüket az illetékesek.

Egy hét medveterror

Nagy Endrétől, a község alpolgármestertől megtudtuk, hogy

Etéden több mint hatvan tyúkot pusztítottak el a nagyvadak az elmúlt héten, valamint több réce és közel tíz nyúl is áldozatául esett a ragadozóknak. A községhez tartozó Kőrispatakon ugyanakkor két méhcsaládot, egy bárányt és néhány tyúkot öltek meg.

A lakosok végig félelemben éltek, éjszakánként is ki voltak világítva a házak, és rendszerint zajjal igyekeztek elriasztani a medvét, amellyel már este nyolc óra körül is találkozni lehetett a település utcáin. Végül a Hubertus Vadász- és Sporthorgász Egyesület egyik tagja, Sánta Mihály segítségével sikerült elriasztani a nagyvadakat, amelyek az utóbbi napokban nem garázdálkodtak. Persze ez nem jelenti azt, hogy az emberek megnyugodtak, hiszen bármikor újból felbukkanhat. Nagy úgy tudja, hogy legalább öt-hat medve garázdálkodik a községbeli háztartásokban. Hozzátette, a károkról jegyzőkönyvet készítettek, amit továbbítottak a vadásztársulásnak. Hangsúlyozta,

mielőbb ki kell lőni a problémás vadakat, hiszen félő, hogy hamarosan az emberekre is rátámadnak.

Fotó: Etéd Polgármesteri Hivatala

Ahogy melegszik az idő

Szinte minden estéjét Etéden töltötte a támadások idején Sánta Mihály, aki riasztólövésekkel igyekezett megóvni a gazdákat. Mint mondta, aludni sem mertek az állataikat féltő falubeliek, akikkel végül közösen tudták elűzni a medvéket.

Nagyon fel vannak háborodva az emberek, amiért nem védik meg őket a medvékkel szemben, és ezért nem is lehet haragudni rájuk, hiszen tarthatatlan a helyzet.

Engem bármikor hívhatnak, és segítek, amiben tudok, de a környezetvédelmi minisztérium engedélye nélkül nem lőhetem ki a ragadozókat sem én, sem a társaim. Egyszerűen brutális, ami az elmúlt héten történt a községben” – fogalmazott. Szerinte a hidegebb időjárás miatt tűntek el a medvék, de az előrejelzések alapján felmelegedés várható, így feltételezhetően hamarosan ismét aktívak lesznek. Ő is valószínűnek tartja, hogy az emberekre is rátámadhatnak a ragadozók.

Fotó: Etéd Polgármesteri Hivatala