Lehet igényelni a gázolajár-támogatást

Kömény Kamilla 2017. december 07., 18:42

A mezőgazdaságban elhasznált üzemanyagra jövőben is kérhető lesz gázolajár-támogatás, ehhez viszont az érintetteknek a következő hetekben egy előzetes kérelmet kell benyújtaniuk a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségekhez (APIA).

A mezőgazdaságban elhasznált gázolajra jövőben is jár támogatás Fotó: Pál Árpád

Minden érdeklődő gazdának jövő év január harmadikáig van lehetősége leadni a 2018-as gázolajár-támogatásra vonatkozó előzetes kérelmét az APIA megyei székhelyein – tájékoztatnak az APIA országos honlapján közzétett sajtóközleményben. Mint arról korábban beszámoltunk,

Hargita megyében 2016-ban 435 gazdálkodó élt ezzel a támogatással, idén pedig az előzetes kérelmek alapján 482 gazda kaphatott hozzájárulást a mezőgazdaságban elhasznált üzemanyag után.

Ahogy arról a közleményben beszámolnak, azok a gazdák részesülhetnek a mezőgazdasági munkálatokhoz felhasznált üzemanyag támogatásában, akik jogi személyként szerepelnek az APIA rendszerében (van egyéni azonosító számuk), a helyi önkormányzatnál vezetett mezőgazdasági regiszterben és az állatorvosi adatbázisban. Emellett pedig legkevesebb egy hektáron gazdálkodnak, esetleg öntözőrendszert használnak, és/vagy állatokat tartanak.

Ami szükséges
Az előzetes kérelmezéshez szükséges többek között az erre vonatkozó kitöltött formanyomtatvány, az igénylő gazda személyazonossági igazolványa és a cégbejegyzési iratai. Emellett mellékelni kell a gazda által használt területekre vonatkozó igazolást az illetékes önkormányzattól, továbbá be kell mutatni azon területek helyzetét és becsült szerkezeti összetételét, amelyre a támogatást kéri. A disznó-, szárnyas-, selyemhernyó- és méhtartóknak pedig azon irat másolatát kell felmutatniuk, amely tanúsítja az állatorvosi bejegyzést, engedélyezést. Abban az esetben, ha öntözőrendszer működtetésére használták az üzemanyagot, akkor benyújtandó az öntözőrendszer működtetéséről szóló szerződés másolata is – olvasható az apia.org.ro honlapon, ahol elérhető a teljes közlemény a feltételek és szükséges dokumentumok részletes listájával.