Hagyományteremtő ajándékozás Gyergyószentmiklóson

Balázs Katalin 2017. december 07., 12:51

Gyergyószentmiklós felszegi részére korábban érkezett az ajándékozó püspök. Vasárnap a Munkás Szent József plébánián 110 gyerek kapott Mikulás-csomagot, majd a fehér szakállas a Szent Erzsébet Öregotthont látogatta meg 157 ajándékkal.

Az idős emberek is örvendenek a Mikulás-csomagnak Fotó: Munkás Szent József Plébánia

Édesség és gyümölcs volt minden csomagban, támogatók, cégek és a hívek jóvoltából – számolt be Korom Imre plébános, az ötletgazda. Elmondta azt is, hogy az elmúlt hetekben több vállalkozót is megszólított az ügy pártolását kérve, és

senki nem zárkózott el. Mindenki ígért, és adott is.

Sőt, a körút során folytatott beszélgetések hosszú távú támogatásra is felcsillantották a reményt. Az egyik szentmiklósi vállalkozó ígért támogatást, aminek már tudja is a helyét Korom Imre.

Amióta én vagyok a Munkás Szent József plébánia plébánosa, a ministránsok minden alkalommal kapnak valami finomságot. Van, hogy nénikék hoznak egy-egy tányér tésztát, olyan is, hogy saját forrásból áldozunk édességre, üdítőre. A cégvezető, ígérete szerint, ahhoz járul hozzá, hogy a szentmisék után mindig legyen egy kis agapé a ministránsoknak.

A vasárnapi Mikulás-járáskor is nagy volt az öröm. „Ilyen élményben mostanig nem volt részem: a várakozás, ami a gyerekek szemében csillogott, majd az idősek hálája, hogy meglátogattuk, szóba álltunk velük, sokat jelent nekem” – fogalmazott Korom Imre. Mint mondta, minden otthonlakónak személyesen adták át a csomagot, és

érezték, milyen sokat jelent ez a gesztus a magányosan élőknek.

Nem feledkeznek meg továbbra sem róluk – ígérte, a Mikulás-járás kapcsán pedig kijelentette: idéntől Felszegben egy hagyomány vette kezdetét. Lehet, az Angyal is tiszteletét teszi legalább a legkisebb hívek körében. Karácsonyig rorátékra várják a felszegieket, hétfőn, szerdán és pénteken a Munkás Szent József templomban, kedden, csütörtökön és szombaton a Szent Erzsébet Öregotthon kápolnájában 6.30-tól kezdődik a hajnali mise.

Szerdán az ajándékozás reggele volt

A szerdai gyermekroráté végén, bár a miséről lekésve, de megérkezett Mikulás a gyergyószentmiklósi Szent István templomba.

Hajnalban templomban járt a Mikulás Fotó: Balázs Katalin

A legkisebbeknek hozott ajándékcsomagot, a gyerekeknek, akiknek „a lelke és tenyere olyan tiszta, hogy bele lehetne helyezni a világot” – fogalmazott a fehér szakállas, megjegyezve: „én ajándékot adok, ti örömöt hoztok.” A felnőttek sem távoztak „üres kézzel” a hajnali szentmiséről. Sajgó Balázs lelkipásztor az ajándékozás reggelén javasolta, érdemes ajándékozáskor megnézni, mire van szüksége a másiknak. A legjobb, ha magunkat adjuk. Az adakozást ő kezdte, jókívánsággal: „Adjon nyitott szemet és szívet az Úr Szent Miklós püspök ünnepén!”